Ga naar de inhoud
Wereldwijd aandacht

Zelenski bedankt tv-medewerkster 'die strijdt tegen nepnieuws'

De vrouw verscheen op live televisie om tegen de oorlog te demonstreren. Beeld © ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de vrouw die gisteren op Russische staatstelevisie 'stop de oorlog' riep, bedankt voor haar poging om de waarheid te laten zien. Intussen gaan beelden van haar actie de hele wereld over. Van Parijs tot Sydney en van Washington tot Berlijn is er aandacht voor haar 'buitengewone verzetsdaad'.

In een video heeft Volodimir Zelenski vannacht gezegd dat hij 'dankbaar is voor alle Russen die proberen de waarheid te laten zien'.

Persoonlijk bedankje

Daarna richt hij zich tot Marina Ovsyannikova, de medewerkster van de Russische staatstelevisie die een live-uitzending verstoorde met een protestbord: "Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet. Ze liegen tegen je." Zelenski zei dat hij deze vrouw in het bijzonder wil bedanken voor haar actie.

Bekijk hier het fragment waarin ze de studio in kwam rennen:

Russische activist rent live nieuwsuitzending binnen: 'Stop de oorlog'

00:14

Zelenski benadrukte het belang van dit soort acties. "Zolang je land niet volledig is afgesloten van de rest van de wereld en nog niet is veranderd in een enorm Noord-Korea, moet je vechten", zei hij. "Je kan deze kans niet missen", riep hij het Russische volk op. 

Spijt van Kremlinpropaganda

Ovsyannikova zou voorafgaand aan de actie een video op sociale media hebben geplaatst waarin zij zegt 'dat ze jarenlang Kremlinpropaganda heeft gemaakt en zich daarvoor schaamt'. Haar anti-oorlogsactie is moedig en dapper maar kan betekenen dat zij jaren in de cel belandt.

Alleen
Lees ook:
Alleen de allerdappersten protesteren in Rusland: 'Hun toekomst stort in elkaar'

Overal aandacht

Wereldwijd is er bewondering voor haar uitbarsting op de Russische televisie. In de Verenigde Staten schrijft The Washington Post over 'een opvallend protest' en bericht The New York Times over 'een buitengewone daad van protest'. 

De verzetsdaad verschijnt vandaag op de voorpagina van de Britse krant The Guardian. 

Ook in Europa hebben media veel aandacht voor de actie. De Franse krant Le Monde schrijft dat een vrouw 'midden in een tv-uitzending die door miljoenen Russen gevolgd wordt een protestbord omhoog houdt'.

'Opvallende actie'

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dat 'luid geschreeuw en een protestbord' ervoor zorgden dat de nieuwsuitzending onderbroken moest worden. De Belgische krant De Standaard schrijft over een 'opvallende actie'.

Bekijk het bedankje van de Oekraïense president hier (zonder ondertiteling): 

De actie van Ovsyannikova is ook in het Australische Sydney en Nieuw-Zeelandse Wellington niet onopgemerkt gebleven. Media aan de andere kant van de wereld, die vergeleken met Europa relatief weinig berichten over de oorlog in Oekraïne, schrijven ook over de 'opvallende' actie. 

Sociale media

Op sociale media gaan berichten rond van mensen die willen dat iedereen zijn of haar profielfoto verandert in het beeld van de vrouw die de tv-uitzending onderbreekt.

Hoe het nu met Ovsyannikova gaat is niet duidelijk, volgens onder meer de BBC zou zij zijn gearresteerd. 

Onderhandelingsexperts:
Lees ook:
Onderhandelingsexperts: 'Vredesoverleg is hoopvol, maar Poetin blijft onberekenbaar'