Ga naar de inhoud
'Dappere actie'

Vrouw verstoort live-uitzending Russische staatstelevisie: 'Stop de oorlog'

De vrouw verstoorde een live-uitzending van de staatsomroep. Beeld © Channel One

Een live-uitzending van Russische staatszender Channel One is verstoord door een anti-oorlogsactivist. Een vrouw rende met een bord de studio in en riep 'stop de oorlog'. De uitzending werd meteen onderbroken en de vrouw is opgepakt.

Het zou gaan om Marina Ovsyannikova, een medewerker van de omroep. Ze droeg een bord met de tekst: 'Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet. Ze liegen tegen je'.

Bekijk hier het fragment waarin ze de studio in kwam rennen:

Russische activist rent live nieuwsuitzending binnen: 'Stop de oorlog'

00:14
De vrouw kwam in een live-uitzending binnenvallen.

Op sociale media circuleert een video die ze voorafgaand aan haar actie zou hebben opgenomen. Daarin noemt ze de oorlog in Oekraïne 'een misdaad van één persoon, namelijk Vladimir Poetin'.

Zelenski
Lees ook:
Zelenski bedankt tv-medewerkster 'die strijdt tegen nepnieuws'

"Helaas heb ik de laatste jaren gewerkt voor Channel One. Ik heb Kremlinpropaganda gemaakt en schaam me daarvoor", zegt ze in de video. "We hebben stilzwijgend naar dit onmenselijke regime gekeken. Nu zal de hele wereld zich van ons afkeren en zullen onze nakomelingen niet in staat zijn om de schande van deze oorlog van zich af te spoelen."

De omroep onderzoekt het incident, meldt het Russische persbureau TASS. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de medewerkster persoonlijk bedankt voor haar actie. 

Gevangenisstraf

Veel mensen noemen Ovsyannikova 'moedig' en 'dapper'. Ze riskeert met haar actie namelijk een gevangenisstraf. Elke vorm van protest is op dit moment namelijk verboden in het land. Ook alle onafhankelijke media zijn gesloten of schrijven niet meer over de oorlog. Sociale media worden door de autoriteiten geblokkeerd.

Volgens de onafhankelijke Russische mensenrechtenorganisatie OVD-Info zijn sinds het begin van de invasie bijna 14.000 mensen opgepakt bij antioorlogsacties in Rusland, vaak hardhandig. Ook worden volgens het Russische persbureau RIA forse boetes uitgedeeld voor mensen die oproepen tot protest.

Alleen
Lees ook:
Alleen de allerdappersten protesteren in Rusland: 'Hun toekomst stort in elkaar'