Hittegolf op de Noordpool

30 graden warmer dan normaal op de Noordpool: 'Uniek en zorgelijk'

16 maart 2022 11:43 Aangepast: 03 juni 2022 11:54
IJsberen op de Noordpool. Beeld © iStock

Stel je voor: het is half maart in Nederland, en dagenlang 40 graden. Dat is vergelijkbaar met wat er aan de hand is op de Noordpool. Normaal gesproken hangt de temperatuur daar rond de -25, nu is het er ongeveer 0 graden. Met alle gevolgen van dien.

"Ik denk dat we in de jaren 30 van deze eeuw voor het eerst aan het eind van de zomer een ijsloze Noordpool gaan meemaken", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.

Op sommige plekken is het nu al 20 graden warmer dan normaal gesproken in maart en dat verschil groeit. "Morgen bereiken we een piek van bijna 30 graden warmer dan normaal gesproken in maart", vertelt Middendorp. 

40 graden in maart

Die temperaturen kom je in de zomer wel eens tegen, maar dan is er veel meer zonlicht omdat het dan op de Noordpool de hele dag licht is, legt Middendorp uit. "Je moet het zien als een dag in maart in Nederland waarop het 35 tot 40 graden is in plaats van 10. Het is heel uniek en apart dat dit in het vroege voorjaar gebeurt. Deze temperaturen zijn nog nooit gemeten in maart. Dit is zorgelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

30 graden rond de noordpoolcirkel: 'Steeds vaker dit soort weerextremen'

Dat het nu toch zo warm is, heeft alles te maken met een lagedrukgebied bij Oost-Canada en de Verenigde Staten dat warme lucht van het zuiden naar het noorden opstuwt, legt Middendorp uit.

Wat ook meespeelt: het water van de Atlantische Oceaan is ook warmer dan normaal gesproken, mede door het opwarmende klimaat. "Daardoor kan lucht die over de Atlantische Oceaan naar de Noordpool stroomt minder snel afkoelen. En die lucht is in mum van tijd op de Noordpool terecht gekomen."

Hele jaar warm

De opwarming past in een trend van dit jaar en in de trend van het opwarmende klimaat, zegt Middendorp. Al sinds januari is het gemiddeld 5 tot 10 graden warmer op de Noordpool dan het zou moeten zijn. 

Het gevolg: meer smeltend ijs, dat lang niet zo snel aangroeit. "Je verwacht aan het einde van de winter het meeste ijs van het hele jaar op de Noordpool, maar sinds eind februari kalft het ijs aan de randen alweer af. Normaal gesproken gebeurt dat half maart pas. Het smeltproces is eerder begonnen dit jaar."

Op termijn betekent dat een ijsloze Noordpool, zegt Middendorp. "En dat gaan wij nog meemaken. Ik verwacht dat we aan het eind van één van de zomers van de jaren '30 voor het eerst geen ijs meer zien op de Noordpool."

Airco van de aarde

Dat is ongunstig voor de hele wereld, want de Noordpool is de airco van de aarde. "De Noordpool warmt sneller op dan de rest van de wereld. Het ijs reflecteert zonlicht voor 90 procent. Maar als het ijs weg is, ligt er op de Noordpool water. Dat absorbeert zonlicht voor 90 procent. Daardoor warmt het water op, smelt het ijs sneller, en heb je weer meer water. Zo zorgt het smelten van de Noordpool voor opwarming van de aarde."

Voor nu is er gelukkig ook wat goed nieuws, zegt Middendorp. "Na morgen moet het iets afkoelen in een groot deel van het Noordpoolgebied."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore