Grote gevolgen

17,5 miljoen mensen in lockdown in Shenzhen vanwege corona-uitbraak

14 maart 2022 10:33 Aangepast: 14 maart 2022 10:35
Lange rijen voor een coronatest in Shenzhen Beeld © AFP

De Chinese stad Shenzhen is in volledige lockdown. Daarmee proberen de Chinese autoriteiten een grote corona-uitbraak in de stad van 17,5 miljoen inwoners onder controle te krijgen.

Het afgelopen weekend liep het aantal coronabesmettingen in de stad hard op. Elke bewoner wordt vanaf nu driemaal getest. Alleen daarvoor mogen ze hun huis uit. Er rijden geen bussen in de stad, en ook de metro ligt stil. De maatregelen blijven in ieder geval tot 18 maart van kracht.

Mondkapjes

Ook in andere grote Chinese steden, waaronder Shanghai en Changchun, zijn maatregelen getroffen. 

China-correspondent Roland Smid ziet dat het qua corona weer goed mis is, niet alleen in Shenzhen. Zo loopt in zijn standplaats Sjanghai, waar 25 miljoen mensen wonen, iedereen weer met een mondkapje over straat.

48 uur op school blijven

"Verschillende districten in de stad zijn dicht en dat heeft weer grote consequenties voor het dagelijks leven hier. Ik heb het geluk dat in mijn buurt nog niet zoveel besmettingen zijn, maar in andere delen van de stad moeten mensen thuis in quarantaine", zegt Smid. "Vrijdag besloten al meerdere scholen  -  en dat gaat best ver - dat alle kinderen 48 uur lang op school moesten blijven. Die kinderen hebben het hele weekend in een klaslokaal doorgebracht. Ze moesten daar slapen en eten. Het is ineens heel heftig. Je ziet echt dat die omikronvariant erg heerst in het land. China heeft daar flink van te lijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coronatests in China: 'Hoe dieper met die wattenstaaf in de neus hoe beter'

Dat zijn de maatschappelijke gevolgen, maar er zijn ook economische gevolgen, benadrukt Smid. "Sjanghai is het financieel-economische hart van het land. Er wonen hier 25 miljoen mensen, als het hier op slot gaat heeft dat een enorm effect."

Iphones en iPads

"In Shenzhen in het zuiden van China, vlak bij Hongkong, zijn ze, zoals gezegd, al een stapje verder, die stad is volledig in lockdown. En Shenzhen is economisch enorm belangrijk omdat daar bijvoorbeeld veel elektronische producten worden gemaakt.  Denk aan Foxconn, dat onder meer de iPhones en iPads maakt voor Apple. Het bedrijf heeft aangekondigd dat de hele productie tot nader order wordt stilgelegd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

China is trots op zijn corona-aanpak, maar het succes heeft een prijs

En zo zijn er daar meer bedrijven, zegt Smid. "Als die lockdown erg lang gaat duren, gaat Europa dat ook merken. We hadden vorig jaar natuurlijk al een chiptekort, dat nog steeds niet is opgelost, en allerlei bezorgproblemen rond producten die in China worden gemaakt. Vergeet niet, China is nog altijd de fabriek van de wereld en als steden als Shenzhen en Sjanghai op slot gaan, dan raakt dat de productieketen wereldwijd. Je moet er echt vanuit gaan dat als deze lockdowns nog langer duren, je ook in Nederland echt langer moet wachten op alle elektronica."

Bekijk ook - Alles om corona buiten de deur te houden: zo streng is China

Talloze maanmannetjes, gekke machines die tegen je praten en afgeschermde zones. En meer bijzonderheden. Zo ging het eraan toe tijdens de Winterspelen in Peking.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore