Ga naar de inhoud
'Negen journalisten aangehouden'

Rusland arresteert opnieuw honderden betogers tegen oorlog

Een man protesteert tegen de Russische invasie in Oekraïne, en wordt gearresteerd door Russische politieagenten Beeld © EPA

In Rusland zijn weer honderden betogers opgepakt die tegen de Russische oorlog in Oekraïne protesteerden. In Sint-Petersburg zouden ook zeker negen journalisten zijn aangehouden, wordt gemeld op Twitter.

Sinds de invasie in Oekraïne zijn ruim 14.100 demonstranten gearresteerd, meldt de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-info. Ook worden volgens het Russische persbureau RIA forse boetes uitgedeeld voor mensen die oproepen tot protest.

Een verslaggever van The Wall Street Journal plaatste op Twitter een video van een arrestatie vandaag: 

De jongste betogingen waren in ruim twintig steden verspreid over het land.

Kritiek verboden

De demonstraties zijn illegaal, officieel omdat ze indruisen tegen de coronamaatregelen. Maar het regime in het Kremlin heeft ook elke kritiek op de inval verboden, die door de machthebbers een speciale operatie wordt genoemd.

Het is nauwelijks in te schatten hoe groot het protest tegen de oorlog in heel Rusland is vanwege de desinformatie. "Dat is moeilijk te peilen, aangezien elke vorm van publiek protest verboden is en een gevangenisstraf kan opleveren", zegt Rusland-correspondent Eva Hartog.

Alleen
Lees ook:
Alleen de allerdappersten protesteren in Rusland: 'Hun toekomst stort in elkaar'

"Ook alle onafhankelijke media zijn of gesloten of schrijven niet meer over de oorlog."

Meedogenloos politieoptreden

De Russen die durven te protesteren tegen de oorlog met Oekraïne stuiten op meedogenloos politieoptreden. Vooral veel jonge Russen zijn fel tegen de aanval op hun buurland en zien tegelijkertijd ook hun eigen toekomst instorten.

Russische demonstrant zingt Oekraïense volkslied na arrestatie

01:13
Bij massale anti-oorlogprotesten in Rusland zijn duizenden mensen opgepakt. In 49 steden gingen mensen vorig weekend de straat op.