Ga naar de inhoud
Meer dan in heel 2021

Saoedi-Arabië executeert 81 mensen op één dag

De Saoedische koning Salman eind december bij zijn jaarlijkse tv-toespraak. Beeld © AFP

In Saoedi-Arabië zijn vandaag 81 mensen ter dood gebracht, meer dan in het hele jaar 2021. Het gaat om 73 Saoedi's, zeven mensen uit Jemen en één Syriër. Ze waren veroordeeld wegens terrorisme.

Ze zouden aanvallen op belangrijke plaatsen in Saoedi-Arabië hebben voorbereid en wapens het land ingesmokkeld, meldt het Saoedische staatspersbureau SPA. Ook zouden ze moordaanslagen hebben beraamd op veiligheidsofficieren en aanvallen op politiebureaus. Ze zouden banden hebben gehad met terroristische organisaties als IS en al-Qaeda en met de Houthi-rebellen in Jemen.

Grootste massa-executie

Het gaat om de grootste massa-executie in de moderne geschiedenis van het koninkrijk. Maar het voltrekken van tientallen doodvonnissen tegelijk is niet uitzonderlijk. In januari 1980 werden 63 mensen tegelijkertijd om het leven gebracht die twee maanden eerder in Mekka de Grote Moskee hadden bezet, de heiligste plaats van de islam. In januari 2016 werden 47 mensen gedood die demonstraties tegen het regime zouden hebben georganiseerd.

Amnesty:
Lees ook:
Amnesty: recordaantal executies in Saoedi-Arabië

Waarom de mensen uitgerekend vandaag tegelijkertijd ter dood zijn gebracht, is niet bekend. Het is ook onduidelijk waar de executies zijn uitgevoerd.

Tijdens de coronapandemie was het aantal uitgevoerde doodvonnissen in Saoedi-Arabië aanzienlijk gedaald.

Amnesty
Lees ook:
Amnesty niet blij met optreden Tiësto in Saudi-Arabië