Nog wel reisverbod

Kritische Saoedische blogger Raif Badawi na tien jaar vrijgelaten

11 maart 2022 19:47
Een foto van Badawi tijdens een demonstratie bij de Saoedische ambassade in Den Haag. Beeld © ANP

De Saoedische blogger, schrijver en activist Raif Badawi is na tien jaar vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft zijn vrouw gemeld. Hij heeft zijn straf uitgezeten, maar mag Saoedi-Arabië de komende tien jaar niet verlaten. Badawi werd onder andere veroordeeld vanwege zijn kritische blogs.

Op zijn blog had Badawi kritiek geuit op de Saoedische religieuze politie. Ook had hij een debatforum op internet opgezet. Hij is fervent tegenstander van de invloed van religie op het publieke leven.

In juni 2012 werd Badawi gearresteerd. Hij was toen 28. Twee jaar later werd de blogger veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, een boete van bijna een kwart miljoen euro en een reisverbod. Omdat hij de islam zou hebben beledigd, werd Badawi ook veroordeeld tot duizend stokslagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Hoge prijs islamkritiek: 50 stokslagen per week

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben al die jaren actiegevoerd voor Badawi. In Nederland demonstreerde Amnesty gedurende een jaar elke vrijdag bij de Saoedische ambassade voor zijn vrijlating.

In 2015 werd de zaak van Badawi doorverwezen naar het Saoedische hooggerechtshof. De hoop van activisten was dat dat hof zijn straf vervroegd zou beëindigen. Dat gebeurde niet: pas vandaag is Badawi uit de gevangenis gekomen.

'Nieuwe straf'

Amnesty is blij dat hij nu is vrijgelaten, maar noemt het reisverbod 'een nieuwe wrede straf'. "Hij moet hierdoor nog eens tien jaar gescheiden blijven van zijn vrouw en kinderen die in Canada wonen", zegt directeur Dagmar Oudshoorn.

Kritische Saoedische journalisten zijn hun leven niet zeker. In 2018 werd journalist Jamal Khashoggi, die werkte voor de Washington Post, vermoord op het Saoedische consulaat in Istanbul. 

De journalist zou zijn gedood in opdracht van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en andere hoge regeringsfunctionarissen. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Volgens de Turkse justitie is het lichaam van Khashoggi op het consulaat in stukken gesneden en naar buiten gesmokkeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Washington vernoemt straat langs Saoedische ambassade naar Khashoggi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore