Ga naar de inhoud
Kanonnenvoer van Poetin

Syrische huurlingen vechten aan Russische zijde: geharde, nietsontziende soldaten

De Syrische 'vrijwilligers' op beelden van het Russische ministerie van Defensie.

De Russische president Vladimir Poetin noemt ze 'vrijwilligers uit het Midden-Oosten', die willen helpen bij de 'speciale operatie' in Oekraïne. Maar in werkelijkheid gaat het om geharde strijders, die tegen betaling worden geronseld in Syrië. Voor Poetin zijn die huurlingen heel belangrijk, zegt correspondent Olaf Koens.

Vandaag weer zo'n toneelstukje tijdens een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad. Volgens de Russische minister Sergej Sjojgoe (Defensie) hebben zich al 16.000 vrijwilligers uit het Midden-Oosten gemeld om mee te vechten met door Rusland gesteund milities in het oosten van Oekraïne. 

Daarop reageerde Poetin instemmend: "Als er mensen zijn die vrijwillig, zonder betaling, willen komen helpen (…) dan moeten we er alles aan doen om ze te helpen om de gevechtszones te bereiken."

Syrische strijders zijn kanonnenvoer

Maar zo vrijwillig en zonder betaling is het niet, weet correspondent Olaf Koens. "Rusland is bezig met het ronselen van huurlingen in Syrië", zegt Koens vanuit de Oekraïense stad Lviv. "Ze moeten voor veel geld het vuile werk in Oekraïne opknappen voor Poetin. De Syrische strijders zijn kanonnenvoer, die worden ingehuurd voor het gevaarlijkste werk, zodat het aantal doden onder Russische soldaten beperkt blijft."

Want tijdens twee weken oorlog zijn waarschijnlijk al duizenden Russische soldaten gesneuveld, exacte cijfers zijn er niet. En dat nieuws sijpelt ook door in Rusland, ondanks de censuur en propaganda in dat land. "Dat er jonge jongens dood terugkomen valt niet geheim te houden", merkt Koens, die ook jarenlang correspondent is geweest in Rusland.

Onrust onder soldatenmoeders

Duizenden Russische ouders vrezen voor het lot van hun kinderen die naar het front zijn gestuurd. Terwijl ze dachten dat hun zonen alleen maar op oefening gingen in het oosten van Rusland of Belarus. Op oorlog waren ze nooit echt voorbereid.

De Syrische huurlingen moeten dus zorgen dat er minder Russische soldaten sneuvelen. Maar er is nog een voordeel voor Poetin: de Syriërs zijn geharde soldaten. Olaf Koens, correspondent in het Midden-Oosten, weet daar alles van: "Door de jarenlange oorlog in dienst van de Syrische president Assad zijn ze niet bang om zich in de strijd te werpen. Ze hebben veel gevechtservaring in steden zoals Aleppo. En die ervaring kunnen ze meenemen naar Oekraïense steden, zoals Kiev, waar het niet ondenkbaar is dat de strijd gaat uitdraaien op straatgevechten met de bevolking."

Daarbij zijn de Syrische huurlingen gewend om te vechten met Russische wapens. Het was tenslotte door de hulp van president Poetin dat het regime van Assad overeind is gebleven. Hun strijd was nietsontziend. En dat nemen de Syrische huurlingen mee naar Oekraïne.