Ga naar de inhoud
Gereed om te schieten

'Als de Russen Kiev intrekken, dan kun je bloedige gevechten verwachten'

Het konvooi boven Kiev. Beeld © ANP

Het kilometerslange Russische konvooi boven Kiev lijkt zijn positie in te nemen om binnenkort te starten met een aanval op de Oekraïense hoofdstad. Dat is te zien op satellietbeelden. Defensiespecialist Dick Zandee: "Je ziet de opstelling van een artillerie-eenheid. Dat duidt erop dat die gereed wordt gemaakt om, helaas, de stad te beschieten."

De Russen lijken daarmee bij Kiev voor dezelfde aanpak te kiezen als bij Charkov en Marioepol. Maar er is een probleem voor Rusland: "Van omsingeling is totaal geen sprake. De troepen staan allemaal aan de noordwestkant van de stad."

Omsingelen Kiev heel moeilijk

En dat is eigenlijk niet de beste tactiek, zegt Zandee. Voor de Russen zou het beter zijn om de stad eerst helemaal te omsingelen, dan helemaal af te knijpen totdat alles in de stad op is en men zich wel móet overgeven, zegt Zandee. "Dat is ook het beeld uit Marioepol."

En dat beeld uit Marioepol is niet fraai, zo zie je in onderstaande video. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Oekraïense doden in Marioepol in massagraf begraven

01:28
Oekraïense doden in Marioepol in massagraf begraven

"Ik denk dat de Russen ook niet genoeg strijdkrachten hebben om heel Kiev te omsingelen", zegt Zandee. "Het lijkt veel, zo'n konvooi van 60 kilometer, maar Kiev is een stad van 3 miljoen inwoners. Dan heb je het over een gigantisch groot gebied dat je moet bezetten. Daar zijn te weinig troepen voor."

'Met bommen verover je geen stad'

Het konvooi stond lange tijd stil boven Kiev. Moeite met bevoorrading werd gezegd. Tijd genoeg dus voor de Oekraïners om zich tot de tanden te bewapenen voor het moment dat de Russen zouden beginnen met de aanval.

Dat is ook gebeurd, stelt Zandee. Antitankwapens zullen volgens hem de stad in zijn gebracht. Burgerwachten staan op hun post, gewapende milities staan klaar voor als de Russen komen. "Als de Russen daadwerkelijk de stad intrekken, kun je enorm bloedige gevechten verwachten."

Twee
Lees ook:
Twee weken oorlog: hoe verloopt de strijd? 'Militair vermogen Russen overschat'

Maar zo'n vaart zal het niet snel lopen. Waarschijnlijk beginnen de Russen met bommen. "Maar daarmee verover je geen stad. Daarmee richt je verwoesting aan en probeer je de vijand op de knieën te dwingen. Maar als de vijand dat niet doet en die blijft zich verzetten, dan rest nog maar één optie: dan moet je met menskracht de stad in."

Verdediger in het voordeel

Dat zal leiden tot gevechten in straten, van korte afstand, óf vanuit hoge flats. Een voordeel voor de verdedigende partij, stelt Zandee. "Voor de aanvallende partij is dat heel lastig. De verdediger kent de stad goed, die heeft zich overal verschanst en kan vanaf straatniveau én vanaf tien hoog gaan schieten. Het is een nachtmerrie voor een aanvaller."

En dus zal dat nog wel even duren. De Russen zullen gaan schieten, denkt Zandee, hopende dat de regering Zelenski zich overgeeft. "Maar dat zie ik persoonlijk niet gebeuren."