Ga naar de inhoud
Onderhandelingen in Turkije

Geen centimeter toenadering na topoverleg Rusland en Oekraïne

Het Oekraïens-Russische overleg in Antalya. Beeld © Anadolou Agency

De onderhandelingen in het Turkse Antalya tussen de Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken hebben niet tot een doorbraak geleid. Ook een tijdelijk staakt-het-vuren is ver weg, zo bleek tijdens de persconferenties die achteraf zijn gegeven.

"Het was soms moeilijk om naar Lavrov te luisteren", zei Dmytro Koeleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken over zijn Russische collega.

Nooit capituleren

"Ik heb me op een constructieve manier willen opstellen, maar mijn idee is niet dat Rusland een staakt-het-vuren beoogt." Oekraïne zou volgens de Russen moeten capituleren, zegt Koeleba, waarna hij zei dat Oekraïne zich nooit zal overgeven.

Russisch
Lees meer
Russisch konvooi verspreidt zich rond Kiev en neemt posities in

Ook Rusland maakt duidelijk dat het aan zijn eisen vasthoudt. Die houden onder meer in dat Oekraïne nooit lid van de NAVO kan worden en neutraal zal moeten blijven. Het land moet ook gedemilitariseerd worden, als het aan de Russen ligt.

Gevaarlijk gedrag Westen

Tijdens zijn persconferentie haalde Lavrov uit naar het Westen. Dat gedraagt zich volgens hem gevaarlijk. "Diegenen die wapens leveren aan Oekraïne moeten zich bewust zijn van het gevaar van hun gedrag."

Druk
Lees meer
Druk op voedsel- en drankgiganten steeds groter om zich uit Rusland terug te trekken

Over het bombardement op het kinderziekenhuis in Marioepol zei Lavrov dat er al geen patiënten meer lagen. Volgens Rusland was het in handen van Oekraïense strijders.

Koeleba sprak de hoop uit dat Lavrov opnieuw zal overleggen met zijn Russische collega's, op basis van de humanitaire noodzaak.

Bekijk ook: Oorlog overal zichtbaar in Charkov, raketten voor het oprapen in speeltuin

00:59