'Don't say gay'-wet

Disney onder vuur vanwege stilzwijgen over homofobe wet Florida

09 maart 2022 10:13 Aangepast: 09 maart 2022 10:14
Protest tegen Disney, dat zich niet wil uitspreken tegen een homofobe wet in Florida. Beeld © AP

In Florida wordt met angst en beven gekeken naar de invoering van de zogenoemde 'Don't say gay'-wet. Op de wet, die de mogelijkheid beperkt om seksualiteit en genderidentiteit publiekelijk bespreekbaar te maken, is veel kritiek. Maar voorlopig niet van Disney, een van de grote werkgevers in Florida.

En dat is tegen het zere been van de Animation Guild, de Amerikaanse vakbond voor medewerkers in de animatiesector. De bond vindt dat Disney lhbti-medewerkers moet steunen en de wet expliciet moet afkeuren.

Homofoob

De afgelopen dagen groeide de kritiek tegen het concern omdat Disney zich in stilzwijgen blijft hullen. Het bedrijf, met 80.000 werknemers in de verschillende parken in Orlando, heeft weliswaar geroepen dat het onvoorwaardelijk achter alle lhbti-medewerkers staat, maar een afwijzing van de wet door bijvoorbeeld Bob Chapek, de grote Disney-baas, bleef uit.

Volgens belangengroepen en nu ook dus de animatievakbond steunt Disney op deze manier indirect een 'homofobe wet' die het veel moeilijker maakt voor lhbti-medewerkers om zichzelf te kunnen zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Therapieën om homo's te 'genezen' strafbaar: 'Middeleeuws'

Stem verheffen

De Animation Guild noemt het een 'grote misstap' van Disney dat Chapek de wet niet al heeft veroordeeld. Volgens de vakbond moet Disney 'als een van de grootste merken en platformen ter wereld' zijn stem verheffen tegen het voorstel van de conservatieven.

In de praktijk betekent de wet, die binnenkort door de senaat van Florida moet worden goedgekeurd, dat ouders scholen kunnen gaan aanklagen als zij onderwerpen als seksualiteit en genderidentiteit met hun leerlingen bespreken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Rusland waarschuwt Disney voor 'schadelijke' animatie met gay

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore