Oostkust getroffen

Australië roept overstromingen uit tot 'nationale noodsituatie'

09 maart 2022 05:13 Aangepast: 09 maart 2022 05:26
Inwoners van Sydney, ter illustratie. Beeld © ANP

Australië zal de verwoestende overstromingen langs de oostkust vandaag tot een 'nationale noodsituatie' uitroepen. Het afkondigen van de noodsituatie zal de regering van het land de bevoegdheid geven om bureaucratie te omzeilen en onmiddellijk extra middelen in te zetten, zoals meer defensiepersoneel.

Sinds de verwoestende bosbranden van 2019 in Australië is het wettelijk mogelijk om een noodsituatie uit te roepen vanwege extreem weer. Lokale media melden dat premier Scott Morrison de noodsituatie vandaag afkondigt. 

Wekenlang regen

Wekenlange regenval heeft ervoor gezorgd dat de autoriteiten moeite hebben voedsel en essentiële voorraden naar de zwaarst getroffen gebieden te brengen. Vooral de deelstaten New South Wales en Queensland zijn zwaar getroffen door het noodweer dat al sinds eind vorige maand tot overstromingen leidt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog meer overstromingen in Australië verwacht, tienduizenden geëvacueerd

De schade is groot en onder meer de Australische spoorwegen verwachten 'extreme vertragingen' omdat het dagen kan duren voordat alle sporen weer begaanbaar worden gemaakt

Tienduizenden evacuaties

Tienduizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten uit vrees voor nieuwe overstromingen en ook de komende dagen wordt veel regen verwacht in de getroffen gebieden. Tot nu toe zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen door het aanhoudende noodweer.

In deze video van afgelopen week zie je hoe mensen proberen zichzelf en hun geliefden in veiligheid te brengen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore