Ga naar de inhoud
'Gevaarlijk voor NAVO'

VS: deal met Poolse gevechtsvliegtuigen voor Oekraïne 'niet haalbaar'

Gevechtsvliegtuigen in Europa, ter illustratie. Beeld © ANP

De door Polen voorgestelde deal om gevechtsvliegtuigen naar de Amerikaanse Ramstein-legerbasis in Duitsland te vliegen kan niet op goedkeuring van de Verenigde Staten rekenen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat het plan 'niet haalbaar' is. Het zou een gevaar opleveren voor alle NAVO-landen als er onderweg iets misgaat.

De regering in Warschau liet gisteren weten alle beschikbare MiG-jachtvliegtuigen gratis, direct en gevechtsklaar naar de basis in Duitsland te vliegen.

Piloten van de Oekraïense luchtmacht kunnen met die toestellen overweg en de regering in Kiev had gevraagd om ondersteuning.

Unicef:
Volg hier ons liveblog:
Unicef: meer dan miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht

'Gevaar voor alle NAVO-landen'

Woordvoerder John Kirby van het Pentagon zegt in een verklaring tegen persbureau Reuters dat hij weinig in het plan ziet. "Als gevechtsvliegtuigen een luchtruim in moeten vliegen waar Rusland en Oekraïne met elkaar strijden, levert dat een gevaar op voor alle NAVO-landen", zegt Kirby.

Hij voegt daaraan toe dat de VS met Polen en alle NAVO-bondgenoten blijft overleggen over deze kwestie en 'de moeilijkste logistieke kwesties die het met zich meebrengt'.

Ruil met Amerikaanse luchtmacht

De toestellen wilde Polen overgedragen aan de Amerikaanse luchtmacht, die dan wel F16-jachtvliegtuigen moest leveren om de Poolse verdediging op peil te houden. De ruil hing al een tijd in de lucht, maar ook NAVO-landen willen niet betrokken raken in gevechten met Rusland in Oekraïne, ook niet indirect.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat in crisisstand: wat betekent dit voor Oekraïense vluchtelingen?