Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Nika verzet zich vanuit Kiev tegen de Russen: 'Hoop dat jullie dit nooit hoeven meemaken'

Het leven van Nika staat door de invasie in Oekraïne compleet op z'n kop. De door de oorlog werkloos geworden IT-specialist helpt nu het verzet via Telegramkanalen. Uit Kiev weg wil ze niet. RTL Nieuws volgt haar de komende tijd.

Het luchtalarm gaat altijd door in het hoofd van Nika (29). Of het nu echt galmt door de straten van Kiev, zoals zo vaak deze dagen, of alleen afgaat in haar dromen. "Soms denk ik dat dit een nachtmerrie is. Dat ik wakker kan worden en dat alles dan weer goed is. Dat ik naar mijn werk ga, of dat het weekend is en ik kan ontspannen met mijn vriendin. Helaas staat ons nog veel meer te wachten", vertelt ze.

De eens zo bruisende hoofdstad van Oekraïne heeft voor haar nu meer weg van een spookstad. Twee weken oorlog voelt als een eeuwigheid. "Het is zo anders dan op een video. Als je door je eigen stad rijdt en een gebouw ziet dat door een raket is geraakt, dan geeft dat een verschrikkelijk gevoel. Ik hoop dat jullie dit nooit hoeven meemaken."

Van IT-specialist tot digitale verzetsstrijder

Als manager in de IT-sector zag Nika na de Russische inval op 24 februari eerst haar buitenlandse klanten wegvallen. Daarna stokten ook alle Oekraïense projecten waar zij aan werkte. Al snel trok haar moeder voor haar eigen veiligheid in bij Nika, haar vriendin en de katten. Een beetje vreemd vond Nika het wel, ze woont al zo lang op zichzelf.

Haar kennis van IT zet ze nu in voor het digitale verzet tegen Rusland. Via Telegramgroepen staat ze burgers, vrijwilligers en militairen bij. "Tijdens een oorlog is alles een puinhoop, veel diensten werken niet meer. Via een Telegramkanaal kan iemand die medicijnen nodig heeft, maar de deur niet uit kan, bijvoorbeeld vragen of iemand kan helpen", legt Nika uit.

Ook worden er lijsten bijgehouden van gevangengenomen of omgebrachte Russische soldaten. "Ze zijn maar een paar jaar jonger dan ik en ze doen al die verschrikkelijke dingen." Ook wordt contact gezocht met de families van deze soldaten in Rusland om te laten weten wat er met hun kinderen is gebeurd. "Vaak geloven ze ons niet. Of we worden uitgescholden. Ze leven echt in een parallel informatie-universum."

Blijven of vertrekken?

Ondanks het gevaar van de Russische belegering van de stad is het vooral Nika's oma die de hakken in het zand heeft gezet. Terwijl overvolle treinen en auto's met Oekraïners richting Polen rijden, weigert die haar geliefde Kiev te verlaten.

"Mijn oma wil echt niet weg. Ze was een week bij ons thuis, maar wilde toen weer terug naar haar eigen huis. Nu zit ze helemaal alleen, 20 kilometer verderop. Dat is heel moeilijk voor ons." Nika wil ook koste wat kost in Kiev blijven, of in ieder geval zo lang mogelijk.

'Kiev houdt stand'

Ondanks de overmacht die het Russische leger op papier heeft, verwacht Nika niet dat de hoofdstad snel zal vallen. "Niemand wil ze hier. Mensen vechten met wat ze hebben." Nika put hoop uit de vertraagde opmars van de Russen, die de stad nog niet omsingeld hebben. Voedsel, elektriciteit-, gas- en watertoevoer zijn er nog. En ook internet doet het volgens Nika prima.

"Ik denk dat Kiev tijdens de oorlog een van de veiligste plekken is: onze regering en onze president zijn hier ook." Toch wil ook Nika net als president Zelenski meer van het Westen dan alleen sancties, wapenleveranties en morele steun. "Dit is een oorlog in het midden van Europa. We hebben alles nodig om terug te vechten, want Rusland zal niet in Oekraïne stoppen."

Meer lezen? 

Dit is de eerste aflevering van een serie over overleven in Oekraïne in oorlogstijd. Meer afleveringen volgen en zijn straks hier te lezen.