Huis verwoest

Inwoners Charkov slaan op de vlucht, Snezhana is 'alles kwijt'

08 maart 2022 11:42 Aangepast: 08 maart 2022 13:18
Snezhana en haar zoon Mark. Beeld © Snezhana Valerievna.

Snezhana Valerievna uit Charkov heeft geen huis meer. Haar broer heeft geen huis meer. Haar moeder heeft geen huis meer. Acht dagen lang hoorde Snezhana vanuit een schuilkelder hoe doffe klappen haar stad verwoestten. Op de negende dag verliet ze de brokstukken van haar leven en vertrok.

Toen de Oekraïense net in een schuilkelder zat, sprak RTL Nieuws de 34-jarige Snezhana voor het eerst. Ze komt uit Saltivka, een wijk in het noordoosten van Charkov. Ze heeft samen met haar man een zoon van 7. Haar kat Tomic en hond Kojsja zaten met het gezin onder de grond.

"Charkov is vernietigd", vertelt Snezhana vanaf haar nieuwe schuilplaats. "Mensen gaan er dood. Ook mensen die ik ken." De stad wordt dag en nacht gebombardeerd door de Russen. Het ziekenhuis kan de toestroom gewonden niet aan.

Er was geen andere keuze. Ze moesten weg. Tomic ging in een reismand. Kojsja achterin. Er werd wat kleding en eten ingepakt, net als een aantal belangrijke documenten en wat geld. Snezhana stapte met haar gezin in de auto. Haar ouders, het gezin van haar broer en familie van haar schoonzus deden hetzelfde.

File naar veiligheid

Langs het toneel van een allesverwoestende oorlog reden ze vrijdag met gevaar voor eigen leven de stad uit. De bestemming van de reis: Loebni. Een stad in het midden van Oekraïne, tussen Charkov en Kiev in.

De rit van 290 kilometer duurde twaalf uur. Normaal zou die rit niet meer dan 3,5 uur kosten. Inwoners van Charkov sloegen die dag massaal op de vlucht. Een lange file van auto’s op zoek naar veiligheid.

"Mijn oom woont in Loebni", legt Snezhana uit. "We zitten nu in zijn huis. Het is klein, maar het is hier veiliger. De Russen bombarderen hier nog niet."

Nog niet. Want voor hoelang Snezhana veilig is in Loebni weet ze niet. "Voor het eerst in mijn leven weet ik niet wat ik moet doen. Ik zou ook niet weten waar ik heen moet. Poetin is gek. We weten niet waar hij nog meer gaat bombarderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snezhana zit al vier dagen in een schuilkelder terwijl de oorlog over Oekraïne raast

Geen hulp

Zo goed en kwaad als het kan zorgt ze voor haar familie. Maar de noodhulp heeft Snezhana en haar gezin nog niet bereikt. Ze hebben nog geen voedselpakketten, kleding of andere middelen gezien.

"Ik betaal nu van alles voor mijn familie. Maar binnenkort houdt dat ook op. Dan heb ook ik geen geld meer. Als ik er niet was, dan hadden mijn broer en moeder niets. Dan waren ze dood gegaan van de honger."

Snezhana met haar moeder en zoon. Snezhana met haar moeder en zoon.

Huis gebombardeerd

Snezhana legt tarotkaarten en heeft duizenden volgers op Instagram. Sinds 24 februari, de dag dat Poetin zijn buurland binnenviel, doet Snezhana verslag van wat haar overkomt.

De eerste video’s die 34-jarige Instagrammer plaatste waren nog hoopvol. Maar steeds vaker kan ze haar tranen niet bedwingen. Zondag plaatst ze plotseling een bericht, waarin ze compleet overstuur haar verhaal doet. "Mijn flat is verwoest. Ik heb niets meer."

De buurt waar Snezhana woont is gebombardeerd. De buurt waar Snezhana woont is gebombardeerd.

"Mijn huis staat in bezet gebied", vertelt Snezhana. "Een vriendin liet me weten dat het is gebombardeerd." Ze had altijd vertrouwen dat het goed kwam. Maar nu heeft ze niets meer om naar terug te keren in Charkov.

Haar berichten op Instagram tonen niet alleen veel verdriet, maar ook boosheid. Richting de Russen en richting de NAVO. "De NAVO doet niets. Ze zijn bang voor de Russen en dat de oorlog hun kant op komt. En ondertussen worden wij vermoord."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore