Ga naar de inhoud
Noodweer blijft

Nog meer overstromingen in Australië verwacht, tienduizenden geëvacueerd

Overstroomde straten in de stad Lismore, New South Wales. Beeld © EPA

In veel ondergelopen plaatsen in het oosten van Australië is geen stroom en geen internet. Sommige huizen staan compleet onder water. Maar het gevaar is nog niet geweken: de komende dagen worden in hetzelfde gebied nog meer zware regenbuien en overstromingen verwacht. Tienduizenden inwoners van voorsteden van Sydney moeten hun huis verlaten uit vrees voor nieuwe overstromingen.

Het weerbureau in Australië heeft in Sydney een waarschuwing afgegeven omdat voor morgen 150 millimeter neerslag wordt verwacht. Vooral de deelstaten New South Wales en Queensland worden getroffen door het noodweer.

Door overvloedige regenval is de grond verzadigd. Ook het peil van de rivier de Georges bij Sydney stijgt zo snel, dat de autoriteiten geen tijd hadden voor een waarschuwing, maar meteen het bevel tot evacuatie gaven, melden Australische media.

Trage hulp

Achttien mensen zijn tot nu toe omgekomen als gevolg van de overstromingen. Volgens de Australische premier Scott Morrison zijn deze overstromingen de ergste ooit. De inwoners zijn gefrustreerd over de trage hulp. Een inwoner vertelde aan omroep ABC dat ze een week lang geen voedsel en brandstof konden krijgen en dat er ook niet gecommuniceerd kon worden. Veel steden hebben nog altijd geen stroom en internet.

Zeker
Lees ook:
Zeker zeven doden door noodweer in Australië

Volgens de premier van New South Wales kan het herstel jaren gaan duren. Ongeveer 2000 huizen zijn niet meer bewoonbaar. Hij noemt de verhalen van inwoners hartverscheurend.

Huizen onder water

Op sommige plekken is het water zo hoog dat huizen compleet onder water staan. Mensen proberen zichzelf en hun geliefden in veiligheid te brengen. Dat zie je in deze video:

Zware overstromingen in Australië: huizen compleet onder water

00:52
Zware overstromingen in Australië: huizen compleet onder water