Ga naar de inhoud
Actie voor Oekraïne

Mensen helpen Oekraïne door verblijf te boeken, te betalen en niet te gaan

Om Oekraïners te helpen, boeken mensen massaal een verblijf in Kiev of in andere Oekraïense steden. Dat doen ze niet om er zelf te verblijven, maar wel om de Oekraïense eigenaren financieel te steunen. "Het is een briljante manier om mensen direct te steunen."

De wereldwijde campagne wordt massaal gedeeld via sociale media. Ook veel Nederlanders boeken via Airbnb een verblijf om op een creatieve manier Oekraïners te helpen.

'Het komt goed terecht'

Zo ook Petra van Dorp uit Haarlem. Ze boekte een appartementje bij Kiev. Ze maakte de reservering, betaalde en vermeldde vervolgens dat ze niet komt. "Maar het geld van mijn reservering komt wel bij de Oekraïense host terecht", vertelt ze.

Petra kwam via Twitter de campagne, die door particulieren is opgezet, tegen. "Ik wil graag iets doen voor de mensen die in die verschrikkelijke oorlog zitten. Met deze actie weet je zeker dat het goed terecht komt en er niets aan de strijkstok blijft hangen."

Airbnb
Lees ook:
Airbnb biedt tijdelijke woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen

Veel is volgeboekt

Petra bekeek best veel accommodaties in de regio Kiev. "Heel veel is al volgeboekt voor de maanden maart en april. Daaruit leid ik af dat deze actie heel hard gaat."

Een woordvoerder van Airbnb laat weten dat er in twee dagen tijd ruim 61.000 boekingen wereldwijd zijn gemaakt. Voor Nederland kan hij nog geen specifieke aantallen noemen, maar hij stelt dat de campagne viral gaat. "We zijn erg onder de indruk van onze community in deze crisissituatie", zegt hij namens het platform.

Airbnb schaft tijdelijk de gasten- en host servicekosten af voor boekingen in Oekraïne op dit moment, bevestigt de woordvoerder tegen RTL Nieuws. Daardoor komt al het geld bij de de Oekraïense host terecht.

Mijn hart huilt

Ook de Bredase Kimberly heeft twee 'spookverblijven' geboekt in Oekraïne. "In Kiev en in Charkov. Ik heb expres voor plekken gekozen waar Russen in de buurt zijn", twittert ze.

"De reacties die ik terugkrijg zijn schrijnend", laat ze weten. Ook andere mensen die meedoen aan de actie laten weten dat ze hartverscheurende verhalen en dankbare reacties terugkrijgen van Oekraïners. "Mijn hart huilt’ door de reactie die ik ontving", twittert Marcel.

Ook Rico maakte een reservering via Airbnb in Oekraïne. "Omdat ik niet wil dat mijn geld langs grote organisaties moet en er minder overblijft. Airbnb heeft de servicekosten uitgezet, hopelijk gaan andere organisaties dit ook doen."

Ander initiatief

De huizenverhuurplatform heeft ook een andere actie gelanceerd, met als doel om 100.000 vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk een huis aan te bieden. Deels wordt dit door Airbnb aangeboden, maar het bedrijf hoopt ook op de vrijgevigheid van Airbnb-hosts.

Bekijk ook: emotioneel afscheid Nederlandse mariniers

02:46
Een emotioneel afscheid in Den Helder: honderden bemanningsleden gaan op NAVO-missie naar Noorwegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore