Ga naar de inhoud
Meeste in Polen

VN: 1,5 miljoen Oekraïners gevlucht, snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds WOII

Beeld © AP

De Verenigde Naties melden dat de afgelopen tien dagen in totaal ruim 1,5 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht. Daarmee is het volgens de organisatie 'de snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog'.

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Oekraïne in buurland Polen is aangekomen, is opgelopen tot bijna een miljoen. Alleen gisteren al staken 129.000 mensen de grens over. Vandaag zijn daar tot halverwege de ochtend nog eens bijna 40.000 vluchtelingen bijgekomen.

Moldavië heeft vanochtend bekendgemaakt dat er 250.000 vluchtelingen in het land zijn aangekomen. De premier van het land heeft om internationale steun gevraagd. 

Volgens de laatste officiële cijfers heeft Hongarije ruim 150.000 vluchtelingen opgevangen en Slowakije 100.000. Deze cijfers dateren van vrijdag.

De meeste vluchtelingen komen uit Oekraïne, maar er zitten ook mensen uit onder meer Oezbekistan, Belarus, India, Nigeria, Algerije, Marokko en de Verenigde Staten tussen zitten.

Rusland
Liveblog:
Rusland kondigt aanval op Oekraïense wapenindustrie aan

Ook het aantal vluchtelingen in Duitsland neemt toe. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er inmiddels 37.786 Oekraïners in het land aangekomen, zo'n 10.000 meer dan een dag eerder. Veel van hen bevinden zich in de omgeving van de hoofdstad Berlijn.

Een onbekend aantal Oekraïners is naar Nederland gevlucht. Thomas nam Svetlana en haar kinderen in huis, zoals te zien is in deze video:

Thomas vangt Oekraïense vluchtelingen op: 'Grote chaos daar'

01:46
Thomas ging naar de Poolse grens en bracht Oekraïense vluchtelingen mee terug naar Nederland.