Ga naar de inhoud
Vijf jaar na dato

Amerikaanse moeder opgepakt voor in scène zetten eigen brute ontvoering

De foto van Sherri Papini die tijdens haar 'ontvoering' werd vrijgegeven. Beeld © Politie Redding

De ontvoering van de jonge moeder Sherri Papini hield Californië vijf jaar geleden in zijn greep. Op klaarlichte dag verdween ze, tijdens het hardlopen. Deze week kreeg de zaak een onverwachte wending: de Amerikaanse justitie is ervan overtuigd dat de vrouw haar ontvoering zelf in scène heeft gezet.

De 'ontvoering' werd op 2 november 2016 gemeld nadat haar man Keith zou zijn thuisgekomen van zijn werk en had ontdekt dat Papini hun kinderen niet had opgehaald van het kinderdagverblijf. De melding veroorzaakte angst onder de lokale bevolking, zegt de sherrif van het Amerikaanse Redding, waar Sherri en Keith wonen met hun twee kinderen.

Thanksgiving

Via crowdfundingssite GoFundMe werd door de familie bijna 50.000 dollar opgehaald voor de zoektocht naar Papini, die zo'n drie weken, tot de feestdag Thanksgiving, duurde. Die dag hield Papini een motorrijder tegen langs een weg op zo'n 150 kilometer van haar huis. Ze was gewond en zou flink zijn afgevallen. De motorrijder belde de hulpdiensten en Papini vertelde in detail hoe ze met een vuurwapen was bedreigd en was ontvoerd door twee vrouwen met een Latijns-Amerikaans uiterlijk. 

Volgens Papini hadden de vrouwen haar ernstig mishandeld en haar schouder gebrandmerkt. Ze zouden haar daarna uit hun auto hebben gegooid, waarna ze de motorrijder zag. Papini beschreef het uiterlijk van de 'ontvoerders' tegenover een FBI-tekenaar en op basis van die tekeningen werd de jacht op de vrouwen geopend.

Toen DNA op haar kleding in 2020 leidde naar een ex-vriend van de vrouw,  met wie ze ook tijdens haar huwelijk met Keith bevriend was gebleven, begon justitie argwaan te krijgen. In augustus van dat jaar werd ze door een federaal agent geconfronteerd met haar leugens, zo staat te lezen in de aanklacht. De agent zou haar erop gewezen hebben dat liegen tegen een FBI-agent strafbaar is, maar ze bleef vasthouden aan haar verhaal.

Ex-vriend 

De ex-vriend vertelde de onderzoekers volgens de krant Los Angeles Times dat Papini hem zou hebben gezegd dat haar man haar mishandelde en verkrachtte, en dat ze hulp nodig had. Daarop zou hij haar hebben opgepikt net buiten Redding en met haar naar zijn huis in Costa Mesa zijn gereden. Op haar verzoek zou hij haar hebben mishandeld. 

Justitie denkt dat de ontvoering een vooropgezet plan was van Papini en haar man Keith, die ruim 30.000 dollar van het opgehaalde geld naar zichzelf had overgemaakt om creditcardschulden af te betalen. De rest van het gedoneerde geld werd gebruikt voor 'persoonlijke uitgaven'. 

Papini werd deze week gearresteerd, volgens de familie voor de ogen van haar kinderen. Ze wordt verdacht van fraude met 30.000 dollar die ze van een stichting voor slachtofferhulp had gekregen voor de ambulancerit naar het ziekenhuis en therapie, en van het liegen tegen een federaal agent. In totaal kan ze daar 25 jaar cel voor krijgen.

Tijd en middelen verspild

"Er zijn tijd en middelen verspild die gebruikt hadden kunnen worden om daadwerkelijke misdaden te onderzoeken, de gemeenschap te beschermen en slachtoffers te helpen", zegt de openbaar aanklager in een verklaring.

De familie van Papini zegt in een verklaring 'in de war' te zijn door een deel van de aanklachten tegen de nu 39-jarige vrouw. Maar de familie is vooral boos over de 'ongepaste' manier waarop Papini is aangehouden.

Familie boos

"We houden van Sherri en zijn geschokt door de manier waarop ze donderdagmiddag door de politie in een hinderlaag is gelokt. Dat gebeurde op een dramatische en onnodige manier, voor de ogen van haar kinderen. Ze zou gewoon langs zijn gekomen op het politiebureau als daarom zou zijn gevraagd."

Volgens de familie hebben Papini en haar man altijd meegewerkt met het onderzoek, 'ondanks herhaaldelijke pogingen om hen onnodig tegen elkaar op te zetten, dreigementen om hen publiekelijk te vernederen en ander onprofessioneel gedrag'.