Ga naar de inhoud
Na jaren protest

Orka Lolita hoeft niet meer op te treden in omstreden dolfijnenshow

Lolita tijdens een show in Miami. Beeld © Getty Images

Lolita, een 56-jarige orka in het Amerikaanse zeezoogdierenpark Seaquarium, hoeft niet meer op te treden in de shows van dat park. Dat heeft de nieuwe eigenaar van het park in Miami besloten. Activisten strijden al jaren tegen het gebruik van Lolita en andere orka's in shows.

De orka leeft al meer dan vijftig jaar in het Miami Seaquarium, in de Amerikaanse staat Florida, waar ze onderdeel is van een dolfijnenshow. Volgens dierenrechtenactivisten zijn de omstandigheden waarin Lolita leeft slecht.

Zo zou ze in een klein aquarium leven dat op zijn diepste punt maar zes meter diep is. Lolita zelf is zo'n zes meter lang, en kan dus nauwelijks duiken of grote afstanden zwemmen. Ook zou ze problemen hebben aan haar ogen, tanden en huid. 

Rusland
Lees ook:
Rusland laat laatste dieren vrij uit beruchte orkagevangenis

Al in 2003 werd een documentaire gemaakt over de orka. Sindsdien zijn meerdere demonstraties geweest tegen het gebruik van de orka in shows. 

Vrijlaten is geen optie

Het is nog niet duidelijk wat er met Lolita zal gebeuren. Vrijlaten in de oceaan is geen optie: ze leeft al sinds 1970 in gevangenschap. Dierenorganisatie PETA hoopt dat de orka in een opvangcentrum aan zee terecht kan. Voorlopig blijft de orka in het park.

Orka's zijn behoorlijk intelligent en daarom makkelijk te trainen voor shows. Maar orkashows zijn omstreden: mede dankzij films als Free Willy en Blackfish wordt er regelmatig geprotesteerd tegen de shows. Wereldwijd leven er nog 57 orka's in gevangenschap, waarvan Lolita de op een na oudste is. 

Een in Nederland bekende orka is Morgan, die in 2010 in de Waddenzee werd gevonden. Het dier, dat doof bleek te zijn, werd na opvang door het Dolfinarium in Harderwijk overgebracht naar een dierenpark op het Spaanse eiland Tenerife. Vorig jaar bleek dat Morgan daar, tegen de afspraken in, gebruikt is voor shows. 

Orka
Lees terug:
Orka Morgan toch gebruikt in shows Tenerife: 'Had niet gemogen'

Bekijk ook: Spelende orka's vallen boten aan in Spanje

01:47
In 2020 had een groep orka's het voorzien op zeilboten aan de noordwestkust van Spanje. De enorme dieren beukten tegen de boten aan of namen er zelfs een hap uit.