Het wil nog niet vlotten met de wapenstilstand in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol. Volgens Dick Zandee van instituut Clingendael, een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten, gaat het vaker fout bij een staakt-het-vuren. Bovendien kunnen troepen harder toeslaan als de bevolking vertrokken is.
Het staakt-het-vuren werd vanochtend aangekondigd. Russische troepen beloofden de wapens tijdelijk neer te leggen, zodat de bevolking de havenstad Marioepol kan verlaten. Inmiddels is die evacuatie stilgelegd.
Volgens Dick Zandee is het niet ongebruikelijk om een pauze in te lassen in oorlogssituaties. "De Russen kunnen dan zeggen: de burgers hebben de gelegenheid gehad om te vertrekken."
Oekraïners vechten door
Uit humanitair oogpunt is zo'n wapenstilstand dus goed, maar Zandee verwacht daarna wel een verheviging van de beschietingen van de stad. "De Russen gaan er dan vol tegenaan, tenzij Oekraïense strijders de strijd opgeven. Maar dat verwacht ik niet, want zij hebben gezegd dat ze zullen doorvechten."

Marioepol is voor de Russen een belangrijk bolwerk om in te nemen. "Als ze Marioepol veroveren, hebben ze zo goed als de hele kuststrook tot voorbij de Krim in handen. Dat is strategisch gezien heel belangrijk."