Ga naar de inhoud
Strategisch belangrijke stad

Staakt-het-vuren: uit humanitair oogpunt positief, maar strijd wordt mogelijk heviger

Burgers in een bunker in Marioepol. Beeld © AP

Het wil nog niet vlotten met de wapenstilstand in de Zuid-Oekraïense stad Marioepol. Volgens Dick Zandee van instituut Clingendael, een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten, gaat het vaker fout bij een staakt-het-vuren. Bovendien kunnen troepen harder toeslaan als de bevolking vertrokken is.

Het staakt-het-vuren werd vanochtend aangekondigd. Russische troepen beloofden de wapens tijdelijk neer te leggen, zodat de bevolking de havenstad Marioepol kan verlaten. Inmiddels is die evacuatie stilgelegd.

Nog
Lees ook:
Nog geen evacuaties in Marioepol, 'Russen blijven schieten'

Volgens Dick Zandee is het niet ongebruikelijk om een pauze in te lassen in oorlogssituaties. "De Russen kunnen dan zeggen: de burgers hebben de gelegenheid gehad om te vertrekken."

Oekraïners vechten door

Uit humanitair oogpunt is zo'n wapenstilstand dus goed, maar Zandee verwacht daarna wel een verheviging van de beschietingen van de stad. "De Russen gaan er dan vol tegenaan, tenzij Oekraïense strijders de strijd opgeven. Maar dat verwacht ik niet, want zij hebben gezegd dat ze zullen doorvechten."

Polen
Lees ook:
Polen overweegt levering gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne

Marioepol is voor de Russen een belangrijk bolwerk om in te nemen. "Als ze Marioepol veroveren, hebben ze zo goed als de hele kuststrook tot voorbij de Krim in handen. Dat is strategisch gezien heel belangrijk."

Bekijk ook: Dronebeelden laten totale verwoesting zien van Russische bombardementen

01:04
Ook de Oekraïense plaats Borodyanka wordt al dagen beschoten door Rusland. Op dronebeelden is te zien wat voor schade dat heeft aangericht.