Ga naar de inhoud
Humanitaire corridor

Nog geen evacuaties in Marioepol, 'Russen blijven schieten'

Bewoners van Marioepol in een schuilkelder Beeld © AP

Rusland heeft een staakt-het-vuren aangekondigd bij de steden Marioepol en Volnovacha om inwoners de kans te geven om via een 'humanitaire corridor' weg te trekken. Maar volgens het stadsbestuur van Marioepol blijven de Russen schieten en is de evacuatie opgeschort omdat het te onveilig is.

De Russische troepen zouden zich niet houden aan de overeengekomen tijdelijke wapenstilstand. Burgers wordt aangeraden te schuilen.

De locoburgemeester van Marioepol, Sergij Orlov, zegt tegen de BBC dat 'onze burgers klaar zijn om te vluchten, maar ze kunnen niet vluchten door artilleriebeschietingen'.

'Urenlang
Lees meer
'Urenlang staakt-het-vuren in Zuid-Oekraïne voor humanitaire corridor'

Niet gerespecteerd

In een eerder bericht meldde het bestuur van de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne al dat de wapenstilstand langs een deel van de beoogde evacuatieroute nog niet werd gerespecteerd door het Russische leger.

"De Russen blijven ons bombarderen en met artillerie beschieten. Het is gestoord", zei Orlov. Een inwoner van Marioepol voegde er tegenover de Britse omroep aan toe dat hij iedere paar minuten beschietingen hoort. "Ik zie auto's met mensen die probeerden te vluchten terugkeren."

Pro-Russische rebellen

Rusland en Oekraïne kwamen eerder overeen dat inwoners vijf uur de tijd zouden krijgen om de belegerde stad te verlaten. In Marioepol wonen circa 450.000 mensen. Ook voor de kleinere plaats Volnovacha, zo'n 50 kilometer ten noorden van Marioepol, is een tijdelijke wapenstilstand afgesproken.

Pro-Russische rebellen, die in een deel van Oost-Oekraïne de dienst uitmaken en aan de Russische zijde meevechten, leggen volgens het Russische persbureau RIA de schuld bij Oekraïense 'nationalisten' in Marioepol. Die zouden niet meewerken aan de humanitaire corridor voor mensen die de stad willen ontvluchten.

Bekijk ook - Correspondent in Lviv: Oekraïners vast in belegerde steden

01:35
Correspondent Jeroen Akkermans is in Lviv en ziet dat het daar nu een stuk rustiger is dan voorgaande dagen. Volgens hem wordt het voor de Oekraïeners die nu nog in de grote steden zijn steeds moeilijker om weg te komen.