Ga naar de inhoud
Tussen 10.00 en 15.00 uur

'Urenlang staakt-het-vuren in Zuid-Oekraïne voor humanitaire corridor'

Marioepol ligt al sinds het begin van de oorlog onder vuur. Beeld © AP

Inwoners van de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol krijgen de kans om de stad te verlaten. Russische troepen hebben er vanochtend de wapens tijdelijk neergelegd, zodat 'humanitaire corridors' ingericht kunnen worden voor de burgerbevolking, maakte het Russische ministerie van Defensie bekend.

Bij de plaats Volnovacha, ten noorden van Marioepol, zou hetzelfde gebeuren. Het tijdelijke staakt-het-vuren zou om 08.00 uur Nederlandse tijd zijn ingegaan.

Elders gaat offensief door

Het is nog niet duidelijk hoe lang de wapens er zullen zwijgen. In de rest van Oekraïne gaat het Russische offensief door, voegde het ministerie er tegenover persbureau RIA aan toe.

Volgens datzelfde persbureau kunnen burgers de steden ongehinderd verlaten tussen 12.00 uur en 17.00 lokale tijd. Dat is tussen 10.00 en 15.00 onze tijd.

Oekraïne
Lees meer
Oekraïne wil een no-flyzone, dit is waarom dat wordt afgewezen

Geen water en elektriciteit

Marioepol telt zo'n 450.000 inwoners. De havenstad aan de Zee van Azov, in het zuidoosten van Oekraïne, wordt al dagen hevig onder vuur genomen door Russische troepen.

Burgemeester Vadim Bojtsjenko uitte vrijdag een noodkreet over de humanitaire situatie in zijn stad. Inwoners zitten zonder stromend water, elektriciteit en verwarming. Ook zouden voedseltekorten dreigen. "Onze prioriteit is de totstandkoming van een wapenstilstand, zodat we de vitale infrastructuur kunnen herstellen en een route kunnen creëren om voedsel en medicijnen in de stad te krijgen", liet hij weten.

Bekijk ook: Zelenski reageert woedend op beschieten kerncentrale

Zelenski reageert woedend op beschieten kerncentrale

02:00
In Oekraïne heeft brand gewoed in de grootste kerncentrale van Europa. Dat gebeurde na luchtaanvallen van het Russische leger. President Zelenski roept Europa op om in te grijpen.