Ga naar de inhoud
'Roekeloosheid van Rusland'

Verbijstering en woede over aanval op kerncentrale Oekraïne

Beeld © AP

De aanval op de Oekraïense kerncentrale Zaporizja bewijst de 'roekeloosheid' van de Russische oorlog in Oekraïne. Dat zei de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Premier Mark Rutte noemde de aanval eveneens roekeloos en levensgevaarlijk.

Afgelopen nacht waren er Russische beschietingen rond de kerncentrale Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne. Door de gevechten woedde enige tijd brand op het terrein.

Premier Mark Rutte wees op het belang van eensgezindheid. "Met de roekeloze en levensgevaarlijke aanval op kerncentrale Zaporizja escaleert de Russische agressie in Oekraïne verder. Essentieel dat we internationaal schouder aan schouder blijven staan. Eensgezindheid in onze reactie is van groot belang", zei Rutte op Twitter. 

Overleg NAVO-landen

De ministers van Buitenlandse Zaken van de dertig NAVO-landen zijn vandaag samengekomen in Brussel voor overleg over de oorlog in Oekraïne. In een korte verklaring voor de vergadering begon veroordeelde Stoltenberg ook de Russische aanvallen op burgers. "Dit moet stoppen. Rusland moet zijn troepen terugtrekken."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken benadrukte dat de NAVO niet in oorlog is met Rusland. "Maar als het conflict naar ons komt zijn we daar klaar voor en zullen we elk stukje grondgebied van de NAVO verdedigen."

Een
Lees ook:
Een bom op een kerncentrale? 'Dat moet absoluut voorkomen worden'

Ook in de Kamer is gereageerd op de aanval op de kerncentrale. "Dit is een oorlogsmisdaad", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. De Russische president Vladimir Poetin 'riskeert een nieuw Tsjernobyl'. Fractieleider Jesse Klaver spreekt van 'afgrijselijk' nieuws. "Elke ochtend worden we wakker met een nieuwe nachtmerrie."

'Totale waanzin'

"Nooit eerder in de wereldgeschiedenis kregen soldaten de opdracht te schieten op een kerncentrale", twittert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. "Poetin legt niet alleen de veiligheid van Oekraïners in de waagschaal."

"Totale maar dan ook echt totale waanzin om te vechten in de buurt van een kerncentrale", vindt PvdA-Kamerlid Joris Thijssen. "En dat nog wel in het land waar de Tsjernobyl reactor ooit ontplofte."

De Oekraiense president Zelenski reageerde eerder al woedend:

Hij heeft het Russische volk opgeroepen in protest te komen vanwege de Russische inname van de grootste van Europa. De president deed op televisie een beroep op de Russen.

"Hoe is dit mogelijk?", zei hij. "We hebben tenslotte samen in 1986 gevochten tegen de ramp in Tsjernobyl." De kernramp in Tsjernobyl was de grootste ooit. De oude centrale is sinds vorige week onder controle van de Russische troepen.

Zelenski reageert woedend op beschieten kerncentrale

02:00