Geen radioactieve straling

Spannende nacht door brand bij beschietingen kerncentrale

04 maart 2022 06:00 Aangepast: 04 maart 2022 07:00
Een inslag bij de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne. Beeld © ANP

Met ingehouden adem werd vannacht gekeken naar de kerncentrale in het Oekraïense Zaporizja, met zes reactoren de grootste van Europa. Door beschietingen van Russische troepen brak er brand uit op het terrein. Daarbij zou geen radioactieve straling zijn vrijgekomen.

De brand, die om 02.30 uur lokale tijd ontstaan zou zijn, werd als eerste gemeld in een video van de burgemeester van het nabijgelegen Energodar, in het zuidoosten van Oekraïne. Via die plaats bereikten de Russische militairen de kerncentrale, door opgeworpen barricades te slechten. 

Vuur en rook te zien

Russische troepen hadden het de afgelopen dagen al op de kerncentrale gemunt. Door beschietingen brak er brand uit in een van de gebouwen op het terrein. Op sociale media, en op beelden van een livestream, was vuur en rook te zien. De brand zou inmiddels geblust zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acht dagen oorlog, einde niet in zicht: 'Dit had Rusland niet verwacht'

De beschietingen stopten in de loop van de nacht, maar in eerste instantie zouden de Russen geen hulp willen toelaten. Later slaagden hulpdiensten er wel in om de kerncentrale te bereiken.

Oekraïense autoriteiten meldden dat brandweerlieden om 05.20 uur (lokale tijd) begonnen met het blussen van de brand. Een uur later meldden de hulpdiensten dat de brand is gedoofd. 

Trainingsgebouw

Volgens de Oekraïners ging het om een brand in een trainingsgebouw. Essentiële onderdelen van de kerncentrale zouden onaangetast zijn gebleven. Er waren zeker veertig brandweerlieden met elf brandweervoertuigen ingezet om het vuur te blussen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte spreekt Oekraïners toe in videoboodschap: 'Slava Ukraini!'

Lang was vannacht onduidelijk welk gebouw precies in brand stond. Iets na 03.00 uur Nederlandse tijd volgden berichten dat de brand onder controle was. Later bevestigden onder meer het Amerikaanse ministerie van Defensie dat er geen radioactieve straling was vrijgekomen bij de brand. 

'Tien keer Tsjernobyl'

De situatie bij de kerncentrale leidde tot bezorgde reacties. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba, meldde op Twitter dat de centrale 'van alle kanten' werd beschoten door het Russische leger. "Als het wordt opgeblazen, zal dat tien keer groter zijn dan Tsjernobyl", schreef hij. 

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) stond in contact met de Oekraïense autoriteiten en riep vannacht op om de beschietingen onmiddellijk te stoppen. Het IAEA meldde later dat het crisiscentrum van het agentschap in continue staat van paraatheid staat vanwege de situatie in Zaporizja.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland dreigt met kernwapens: 'Onze schuilkelders zijn niet goed onderhouden'

De Amerikaanse president Joe Biden belde vannacht met zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski om de situatie bij de kerncentrale te bespreken. Zelenski sprak in een toespraak van 'nucleaire terreur' en zei dat de Russen uit zijn op een herhaling van de ramp bij de kerncentrale van Tsjernobyl.

VN-Veiligheidsraad 

Ook de Britse premier Boris Johnson sprak zijn bezorgdheid uit over de beschietingen van de kerncentrale. Een woordvoerder meldde dat de Brit een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad wil om de situatie in Zaporizja te bespreken.    

Bekijk ook: Dronebeelden laten totale verwoesting zien van Russische bombardementen

De Oekraïense plaats Borodyanka wordt al dagen beschoten door Rusland. Op dronebeelden is te zien wat voor schade dat heeft aangericht. De plaats ligt op zo'n 60 kilometer van hoofdstad Kiev.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore