Geen 'walk-over'

Acht dagen oorlog, einde niet in zicht: 'Dit had Rusland niet verwacht'

03 maart 2022 19:28 Aangepast: 03 maart 2022 20:11
Beeld © ANP

De Russische president Vladimir Poetin had niet op zoveel weerstand van Oekraïne gerekend, zeggen militair deskundigen. Er wordt nu al dagenlang gevochten om hoofdstad Kiev en de zuidelijke havensteden in Oekraïne, terwijl de Russische president waarschijnlijk rekende op 'een walk-over'. We bespreken de verwachtingen met defensiespecialist Dick Zandee en Frans Osinga, speciaal hoogleraar en commodore van de Koninklijke Luchtmacht.

Het lijkt er niet op dat de oorlog in Oekraïne binnen een paar dagen in het voordeel van Rusland wordt beslist. "We kunnen wel vaststellen dat de Russen een walk-over hadden verwacht", zegt defensiespecialist Dick Zandee. Het Oekraïense leger zou zo zijn verslagen, was de verwachting.

Volksverzet met krachtige leider

Maar de weerstand vanuit de Oekraïners blijkt enorm groot. Niet in de laatste plaats omdat ze constant worden opgezweept door president Volodimir Zelenski. "Hij toont zich een krachtige president die de tegenstand aanstuurt. Mede daardoor is er sprake van een groot volksverzet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van komiek tot oorlogspresident van Oekraïne: wie is Volodimir Zelenski?

Hoewel Kiev nog altijd niet is ingenomen, zou Poetin de oorlog toch als een succes kunnen claimen, zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga, commodore bij de Koninklijke Luchtmacht.

Er wordt namelijk zwaar gevochten aan de zuidkust. Uit de zuidelijke havenstad Cherson kwam vandaag het bericht dat de Russen de stad ingenomen hebben. "Als de opmars doorgaat zijn straks alle Oekraïense havensteden en kustgebieden afgesloten." Dat zou betekenen dat de Russen Kiev niet perse hoeven te verslaan, want op die manier zou de hoofdstad geen controle en autoriteit meer hebben.

In de havenstad Marioepol wordt een slachtoffer van een vuurgevecht een ambulance ingetild. In de havenstad Marioepol wordt een slachtoffer van een vuurgevecht een ambulance ingetild.

Die optie is er inderdaad, beaamt Zandee. "Maar dan moet eerst Odessa nog wel worden veroverd."

Zover is het nog niet. Al wordt ieder moment een verwoestende aanslag verwacht. "Als ze Odessa in handen krijgen wordt de toegang met de Zwarte Zee afgeknepen."

Splitsing van Oekraïne

Daarna zou het een logische stap zijn om door te trekken naar de Djnepr, een rivier die het oosten van Oekraïne van het westen scheidt. "Het oosten zou dan bij Rusland gaan horen, het westen onvermijdelijk bij de Westerse staten."

Ook in Rusland hebben mensen hun bedenkingen bij deze oorlog, zegt Zandee. Hoe langer de strijd duurt, hoe meer de twijfel toeneemt.

Ondertussen worden onafhankelijke nieuwsmedia links en rechts tegengewerkt. Vandaag werd een radiostation uit de lucht gehaald vanwege hun kritische verslaggeving over de Russische invasie. De woorden 'aanval, invasie en oorlog' zijn verboden in reportages over de situatie in Oekraïne in Russische media. De onafhankelijke krant Novaya Gazeta ligt onder vuur om de tekst op zijn voorpagina: 'Rusland bombardeert Oekraïne'.

In onderstaande video legt Ruslandkenner Hans van Koningsbrugge uit waarom Poetin überhaupt de oorlog in Oekraïne is gestart.

Druk van kernwapens

Door onafhankelijke media onder druk te zetten, behoudt Poetin de controle. En dat doet hij ook door af en toe door te laten schemeren dat hij de belangrijkste troef nog in handen heeft: kernwapens.

"Waarschijnlijk gebruikt Poetin die alleen maar als afschrikmiddel richting het Westen om Westerse inmenging te voorkomen. Hij heeft ze nog niet nodig voor de strijd in Oekraïne", zegt Osinga. Maar we moeten de dreiging wel serieus nemen. "Het is een buitenproportioneel middel, maar in de handen van iemand als Poetin is het te riskant zo'n dreiging naast je neer te leggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poetin zet nucleaire wapens op scherp: 'Kans klein dat hij ze gebruikt'

Wat is dan nu het meest waarschijnlijke scenario? 

Volgen Osinga zal Rusland waarschijnlijk langzaam oprukken naar Kiev, die stad omcirkelen en uiteindelijk overnemen. "Ze zullen daar hun tijd voor nemen en de stad blijven beschieten met artillerie en vliegtuigen. Ook zal er geprobeerd worden de wapenvoorraad vanuit het Westen te blokkeren en de Oekraïners van voorraden af te sluiten. De druk op Zelenski zal steeds meer opgevoerd worden om hem te dwingen tot een overgave. Want de burgerdoden zullen de komende dagen ongetwijfeld blijven toenemen."

Zandee ziet vooral een toename in bombardementen voor zich. "Met name op de infrastructuur van de overheid. Wat we bijvoorbeeld zien met de aanslag op de televisietoren in Kiev en de gebouwen van ministeries die opgeblazen worden. Rusland wil het functioneren van het staatsapparaat verzwakken. Maar ik zie ze nog niet zo snel Kiev verder binnenvallen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore