Ga naar de inhoud
Zanger is liefhebber

Werken Banksy uit collectie Robbie Williams leveren miljoenen op

Een van de geveilde werken is 'Girl with Balloon' Beeld © ANP

Twee werken van de mysterieuze Britse kunstenaar Banksy zijn gisteren voor miljoenen euro's verkocht door het Britse veilinghuis Sotheby's. De kunstwerken waren eigendom van de Britse zanger Robbie Williams. Een derde kunstwerk van Banksy dat Williams zou verkopen ging uiteindelijk toch niet onder de hamer.

Het schilderij Vandalized Oil (Choppers), een klassiek olieverfschilderij van een landschap waarboven legerhelikopters vliegen, bracht in Londen bijna 5,3 miljoen euro op. Het schilderij werd door veilinghuis Sotheby's beschreven als een werk dat een 'anti-oorlogsboodschap' van de kunstenaar zou uitdragen.

Girl with Balloon 

Het andere werk dat in bezit was van de voormalige Take That-zanger was Girl with Balloon. Dit werk van Banksy werd geveild voor voor iets meer dan 3,3 miljoen euro. Williams nam het in 2006 rechtstreeks over van de mysterieuze kunstenaar, die meerdere exemplaren van het werk maakte.

Halfversnipperde
Lees ook:
Halfversnipperde Banksy opnieuw onder de hamer, kan 7 miljoen opleveren

Een van de exemplaren van het wereldberoemde Girl with Balloon werd in 2018 deels door een versnipperaar gehaald. Dat aangetaste werk, met de nieuwe titel Love is in the Bin, leverde vorig jaar 22 miljoen euro op. Veilinghuis Sotheby’s sprak toen van een record.

Derde werk niet verkocht 

De zanger zou ook nog een derde kunstwerk verkopen, Kissing Coppers, van twee politiemannen die elkaar zoenen. Dat ging uiteindelijk toch niet door. Waarom de 48-jarige zanger van mening veranderde, maakte het veilinghuis niet bekend.

Williams verzamelt werken van Banksy omdat zijn schilderijen voor hem drie dingen combineren waar hij erg van houdt, zei hij eerder: "Hiphopcultuur, stoutheid en comedy". De zanger zei de kunstwerken te verkopen om een eigen "kunstproject" te financieren en om ruimte vrij te maken om weer nieuwe kunst te kopen.

Zonnende
Lees ook:
Zonnende rat, duikende meeuw: kunst aan Britse kust is van Banksy
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.