Luchtruim VS sluit voor Rusland

Biden in toespraak: 'Poetin heeft geen idee wat hem te wachten staat'

02 maart 2022 03:30 Aangepast: 02 maart 2022 13:16

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vannacht in een toespraak zijn land toegesproken. Daarin haalde hij hard uit naar de Russische president Vladimir Poetin. Ook maakte de Amerikaanse president bekend het luchtruim van de VS te sluiten voor Russische vliegtuigen. Maar nieuwe militaire toezeggingen? Die deed Biden niet, zag correspondent Erik Mouthaan.

De toespraak van de Amerikaanse president Joe Biden, een zogenoemde 'State of the Union', ging over de staat van zijn land. Het was de eerste keer sinds Biden werd verkozen tot president dat hij zo'n toespraak gaf.

De toespraak begon om 03.00 uur Nederlandse tijd. Biden sprak vooral over de oorlog in Oekraïne, maar stipte ook de coronapandemie en hoge inflatie aan. Bekijk hier een minuut van de toespraak met daarin Bidens uithaal naar Poetin:

De Amerikaanse president kondigde een nieuwe ingrijpende sanctie aan: het luchtruim van zijn land gaat dicht voor Russische vliegtuigen. Eerder besloten Europa en Canada daar al toe.

'Russische dictator'

"De Russische president Poetin is nu volledig geïsoleerd van de wereld", vertelde Biden.  

Hij noemde Poetin in zijn toespraak 'een Russische dictator'. Volgens Biden dacht Poetin het Westen uit elkaar te kunnen drijven door Oekraïne binnen te vallen. Dat gebeurde echter niet, vindt de Amerikaanse president. "Wij zijn sterker dan ooit", zei Biden, die benadrukte dat zelfs neutrale landen als Zwitserland besloten hebben Rusland met sancties te treffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europa doorbreekt taboe na taboe om Rusland te straffen

'Biden wil niet verzeild raken in Derde Wereldoorlog'

Correspondent Erik Mouthaan zag vooral hoe Biden in zijn toespraak géén nieuwe militaire toezeggingen deed.

"Hij weigert mee te werken aan een zogenoemde no-fly zone, waar de Oekraïense president Volodimir Zelenski om had verzocht, omdat het zou betekenen dat de VS in het Oekraïense luchtruim gevechten aan zou gaan met de Russen", legt Mouthaan uit. "De regering-Biden wil niet verzeild raken in een Derde Wereldoorlog."

Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

VN: meer dan miljoen Oekraïners op de vlucht voor oorlog

"Poetin heeft geen idee wat hem te wachten staat", zei Biden. "Dat lijkt erop te duiden dat het Witte Huis achter de schermen bezig is met aanvullende sancties, of mogelijk zelfs leveranties van wapens aan Oekraïne", legt Mouthaan uit. De Amerikaanse president kondigde ook aan achter het geld van Russische oligarchen aan te gaan.

'Opmars op slagveld, hoge prijs op lange termijn'

Biden ziet in de wereld momenteel een strijd tussen democratieën en autocratieën. "Poetin kan op het slagveld misschien een opmars maken, op de lange termijn betaalt hij hier een hoge prijs voor", vervolgde Biden.

Biden kondigde vorige week al zware sancties aan. Hij zei toen dat 'Poetin koos voor oorlog'. Bekijk die toespraak hier terug:

"Poetin is de agressor", zei Biden in een toespraak nadat de Russische president had aangekondigd Oekraïne binnen te vallen. Sindsdien volgden vele sancties.

'Geen troepen naar Oekraïne'

In zijn toespraak benadrukte de president vannacht verder dingen die hij eerder ook al gezegd heeft. Zo zal het Amerikaanse leger niet helpen in Oekraïne bij de strijd tegen de Russische troepen.

Alle NAVO-landen kunnen wel op steun van Amerika rekenen als Poetin zou besluiten binnen te vallen. "Iedere centimeter NAVO-grondgebied wordt door ons beschermd", zei Biden.

Staande ovatie

Hij sprak zijn steun uit voor het Oekraïense volk en president Volodimir Zelenski, die 'met alles wat zij hebben' tegen de Russen strijden. De Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten, Oksana Markarova, was aanwezig bij de toespraak van Biden.

"Sta op", zei de Amerikaanse president tegen het publiek. "Ga allemaal staan in een onmiskenbaar signaal aan Oekraïne en de rest van de wereld." Markarova kreeg daarna een staande ovatie:

'Weinig nieuwe plannen'

Los van de situatie rondom Oekraïne, kwam Biden in deze toespraak over de staat van zijn land volgens Mouthaan met weinig nieuwe plannen. "Bij vlagen leek het zelfs wel gekopieerd uit het verhaal dat hij hield tijdens de verkiezingscampagne", zegt de correspondent. 

"Biden zit in een moeilijk parket. Van de ene kant groeit de economie enorm, iedereen kan een baan krijgen en de lonen stijgen historisch. Maar mensen voelen het niet als een betere situatie, omdat de prijzen zo aan het stijgen zijn", legt Mouthaan uit.

"Zijn oplossing daarvoor is het aannemen van wetten die gezinnen zouden helpen door bijvoorbeeld zorgkosten en kinderopvangkosten te drukken. Maar die wetten gaan niet door het parlement komen, omdat de Republikeinen en zelfs sommige Democraten ze te duur vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Russen hebben grote inschattingsfouten gemaakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore