Ga naar de inhoud
Vanwege inval Oekraïne

Disney, Warner en Sony: voorlopig geen nieuwe films in Russische bioscopen

The Batman van Warner Bros., ter illustratie. Beeld © ANP

Ook Hollywood sluit zich aan bij westerse landen en komt met sancties tegen Rusland. Disney, Warner Bros. en Sony hebben vannacht laten weten dat er voorlopig geen nieuwe films te zien zullen zijn in de Russische bioscopen.

Disney liet vannacht als eerste weten dat het voorlopig geen nieuwe films uitbrengt in Rusland. De reden is de 'tragische humanitaire crisis in Oekraïne'. Het betekent dat onder meer de nieuwe film 'Turning Red' van Pixar, die later deze maand uitgebracht wordt, niet in Rusland te zien zal zijn.

Apple
Volg hier ons liveblog:
Apple stopt met verkoop van alle producten in Rusland

Warner Bros. zou later deze week de film 'The Batman' in Rusland uitbrengen. Eerder liet het weten dat nog van plan te zijn, maar nadat Disney vannacht liet weten geen nieuwe films uit te brengen, paste ook Warner de plannen aan. The New York Times schrijft dat het bedrijf zegt 'de situatie op de voet te blijven volgen'.

Een woordvoerder van Sony vertelt aan persbureau Reuters dat het voorlopig ook stopt met het uitbrengen van films in Rusland. Superheldenfilm 'Morbius' zal er niet te zien zijn. 

Lengte pauze onduidelijk

Hoe lang het uitbrengen van films gepauzeerd wordt is volgens de Amerikaanse krant onduidelijk. Disney is van plan in mei twee andere films uit te brengen, gezien de maandenlange voorbereiding is de kans groot dat ook die niet op dat moment in Rusland te zien zijn.

Bekijk ook: Russisch geld daalt in waarde

01:22
De Russen beginnen inmiddels de gevolgen van de sancties te merken. De roebel gaat met een duikvlucht naar beneden. Ten opzichte van de euro verloor de Russische munt al 20 procent van zijn waarde. Voor de gewone Rus betekent dat: nog hogere prijzen.