Ga naar de inhoud
'Ze horen bij ons'

Von der Leyen: Oekraïne mag lid worden van Europese Unie

Archiefbeeld van Von der Leyen (rechts) en de Oekraïense president Zelenski (links). Beeld © ANP

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft zich uitgesproken voor toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. "Op termijn horen zij inderdaad bij ons", zei Von der Leyen over de Oekraïners toen zij naar een mogelijke toetreding van Oekraïne tot de EU werd gevraagd. "Ze horen bij ons en we willen hen er bij."

Dat vertelde Ursula von der Leyen gisteren tegen een verslaggever van tv-zender Euronews. Ze benadrukte dat er op verschillende gebieden nu al nauw wordt samengewerkt door de EU en Oekraïne.

Oekraïens
Volg hier ons liveblog:
Oekraïens ministerie: tientallen burgers gedood bij raketaanvallen in Charkov

De Oekraïense president Volodimir Zelenski laat op Twitter weten dat hij per telefoon gesproken heeft met Von der Leyen over een eventueel lidmaatschap van de Europese Unie. "We hebben het ook gehad over concrete mogelijkheden om de militaire slagkracht van Oekraïne te vergroten en financiële steun te krijgen", schrijft hij:

De uitspraak van Von der Leyen kwam op dezelfde dag dat EU-buitenlandchef Josep Borrell zei dat de lidstaten bezorgd zijn dat de crisis veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne kan overslaan naar onder meer Moldavië, Georgië en de westelijke Balkan.

'We maken ons zorgen'

"We maken ons zorgen over wat er in de regio kan gebeuren", zei Borrell in Brussel na een virtuele bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over de crisis. "We zijn bang dat Rusland niet stopt in Oekraïne en dat de buurlanden onder Russische invloed komen te staan."

Europa sloot gisteren het luchtruim voor alle Russische vliegtuigen. Ook besloot de EU wapens en munitie naar Oekraïne te sturen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de unie dat dit gebeurt. De EU trekt ook 500 miljoen euro uit voor militaire hulp aan het Oekraïense leger.

Von der Leyen over Oekraïne: 'Zij zijn één van ons'

00:27

Slepend conflict

Oekraïne is al sinds 2014 in conflict met Rusland. Toen waren er grote pro-Europa protesten op het Maidanplein in de hoofdstad Kiev. Als reactie hierop annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Sindsdien woedt er ook een sluimerende oorlog in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten, gesteund door Rusland, vechten tegen het Oekraïense leger.

De huidige escalatie draait uiteindelijk om dezelfde kwestie: Oekraïne trekt steeds meer richting het Westen, maar omdat het historisch gezien binnen de invloedsfeer van Rusland valt, accepteert Poetin dat niet. Oekraïne is nu een soort buffer tussen het Westen en het Russische grondgebied en die buffer zou wegvallen als Oekraïne lid wordt van de NAVO.

Bekijk ook: is Europa naïef geweest over mogelijke oorlogsdreiging?

02:22
Het is dag vier van Poetins invasie in Oekraïne. Is Europa naïef geweest over mogelijke oorlogsdreiging? Daarover sprak Frits Wester gisteravond aan tafel bij Humberto.