Ga naar de inhoud
Rusland treffen in 'oorlogskas'

Westen wil betalingsverkeer Rusland lamleggen, Russische banken uit Swift

Een demonstratie in Frankfurt tegen de oorlog. Beeld © ANP

De Europese Unie gaat samen met onder meer de Verenigde Staten een aantal Russische banken de toegang ontzeggen tot het internationale betalingssysteem Swift. Daarnaast worden ook financiële transacties van Russische oligarchen aan banden gelegd. De gevolgen voor de Russische financiële markt kunnen gigantisch zijn. Oekraïne reageert dankbaar.

Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gisteravond bekendgemaakt. De EU-lidstaten willen Rusland treffen in zijn 'oorlogskas', zei Von der Leyen. De afkoppeling van Russische banken van de cruciale berichtendienst voor betalingsverkeer geldt als een zware strafmaatregel.

Wat
Lees ook:
Wat is de sanctie SWIFT en hoeveel pijn doet dat Rusland?

De maatregel treft 'geselecteerde Russische banken', zegt Von der Leyen. Door de uitsluiting van Swift 'verliezen ze de toegang tot het mondiale financiële systeem en wordt hun vermogen om wereldwijd te opereren geschaad'.

Eén keer eerder voorgekomen

Het is pas één keer voorgekomen dat een land werd afgesloten van Swift. Iran werd toen hard geraakt.

Ook de Russische centrale bank kan maatregelen verwachten, zegt Von der Leyen mede in naam van EU-zwaargewichten Frankrijk, Duitsland en Italië en de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. De westerse landen willen voorkomen dat die 'zijn internationale reserves inzet om de impact van onze sancties te ondergraven'.

'Kunstmatige wisselkoers'

Een voormalige topman van de Russische Centrale Bank, Sergej Aleksasjenko, vertelde vannacht aan persbureau Reuters dat de sanctie enorme gevolgen kan hebben voor de Russische financiële markten.

Hij verwacht dat de Russische roebel morgen, als de beurzen openen, een val zal maken. "Ik denk dat ze de handel op dat moment zullen stoppen", vertelt Aleksasjenko. "De wisselkoers wordt dan op een kunstmatig niveau vastgezet, net als in de Sovjettijd."

Burgemeester:
Volg hier ons liveblog:
Burgemeester: 'Burgers evacueren is onmogelijk, omdat Kiev omsingeld is'

In haar toespraak prees Von der Leyen ook het 'vastberaden en moedige' Oekraïense volk dat weerstand biedt aan de Russen. Zij zegt dat de hele wereld momenteel getuige is van 'barbaarse acties' van de Russische troepen op slechts enkele tientallen kilometers van de Europese oostgrens. 

Oekraïne dankbaar

Oekraïne is dankbaar voor de nieuwe ronde financiële sancties, laat de Oekraïense premier Denys Sjmygal vannacht weten. "Dank aan onze vrienden voor de toezegging om verschillende Russische banken uit SWIFT te verwijderen", schrijft de minister-president. Hij bedankt daarnaast ook voor 'de verlamming van de activa van de centrale bank van Rusland'.

Reactie VS: Rusland ontwapenen

De Verenigde Staten en hun bondgenoten 'ontwapenen fort Rusland' met de nieuwe sancties, zei een hoge functionaris van de regering-Biden.

De acties zijn bedoeld om de voorkomen dat de Russische president Vladimir Poetin 630 miljard dollar (559 miljard euro) aan reserves van de centrale bank gebruikt om de invasie in Oekraïne te financieren en de dalende roebel te ondersteunen. "De regering van Poetin wordt uit het internationale financiële systeem gezet", bevestigde de functionaris.

Bekijk ook: deze mannen keren terug naar Oekraïne om te vechten

01:22
Waar de meeste mensen Oekraïne willen ontvluchten, zijn er ook mensen die juist terug willen. Om familie te zoeken of om mee te vechten tegen Rusland. "Als we allemaal weggaan, hebben we geen land meer."