Ga naar de inhoud
Schuilen of vluchten?

Nederlandse Chris ontvlucht Kiev, Bart blijft achter: 'We staan er alleen voor'

Chris met zijn gezin / file van auto's die de stad uit willen. Beeld © EPA

Russische troepen trekken vanuit meerdere richtingen naar Kiev. Dat brengt voor de inwoners van de Oekraïense hoofdstad een dilemma: schuilen of vluchten? Chris en zijn gezin zijn in de auto gestapt, maar het verkeer staat muurvast. Bart en zijn vrouw besloten te blijven en zitten in een schuilkelder. "Mijn zenuwen beginnen op te spelen. Ik heb momenten gehad dat ik moest overgeven van de spanning."

Russische militairen hebben het noorden van de hoofdstad Kiev bereikt. Het Oekraïense leger roept mensen op om zelf molotovcocktails te maken. En bij het parlementsgebouw in Kiev zijn schoten gehoord. 

Zelenski:
Volg hier ons liveblog:
Zelenski: Rusland zal Kiev vannacht proberen binnen te vallen

Oekraïne probeert het Russische leger tegen te houden en heeft om die reden een belangrijke brug naar de hoofdstad opgeblazen. De 2,8 miljoen inwoners is aangeraden dekking te zoeken in ondergrondse metrostations of in schuilkelders. 

Zenuwslopend

De Nederlandse Bart heeft dat advies ter harte genomen. Hij vertelt zijn verhaal vanuit een schuilkelder onder zijn woning. Daar zit hij samen met zijn vrouw en nog vijf anderen die ze onderdak bieden. "Afgelopen nacht hoorden we rond 3.00 uur de eerste bombardementen, toen zijn we naar beneden gegaan."

Vanuit de kelder probeert hij in de gaten te houden wat er om hen heen gebeurt. "We hebben vele contact met andere Nederlanders. Iedereen houdt elkaar op de hoogte waar de bommen vallen."

Bekijk hieronder hoe Kiev wordt aangevallen:

Raketaanvallen en gevechtsvliegtuigen: oorlog in Kiev in beeld

01:38

Een zenuwslopende situatie. "Er wordt gezegd dat we kalm moeten blijven, maar dat is heel lastig", zegt hij met trillende stem. Hij verwacht dat de komende dagen spannend blijven. "Het ligt er maar net aan hoe snel Poetin president Volodymyr Zelensky te pakken heeft. Dan zal er een marionet aan de macht komen, maar het is nog de vraag wat de Oekraïners dan gaan doen. Het zal een slachtpartij worden als ze met elkaar gaan vechten. Dan krijg je echt een vieze oorlog."

Muurvast

Ook Chris heeft vannacht met zijn vrouw en kinderen in een schuilkelder gezeten. Maar het werd ze te heet onder de voeten. "Rond 4.00 uur vannacht hoorden we bommen, dicht bij het centrum. Toen zijn we opgestaan, hebben de kinderen aangekleed en zijn we in de auto gestapt."

Chris
Lees ook:
Chris vluchtte met gezin naar schuilkelder bij Kiev: 'Ik zei direct dat we moesten gaan'

Ze zijn op weg naar het westen, naar de Poolse grens. Maar ze waren niet de enige met dat idee. "Het verkeer staat muurvast, er zijn heel veel auto's op de weg." 

Af en toe moet hij het gesprek onderbreken omdat hij verderop explosies hoort. "Oei. Ze zijn ergens aan het bombarderen."

'We staan er alleen voor, niemand grijpt in'

"Ook Kiev is tot de tanden bewapend", zegt Chris. "Ik zie overal Oekraïense tanks en soldaten en veel beweging van anti-luchtweergeschut. "Als het tot vechten komt, dan wordt het vechten tot iedereen dood is."

Zijn kinderen krijgen er gelukkig weinig van mee, vertelt hij. "Maar voor mij is het ook onwerkelijk. Wat krijgen we nou? Dit kan toch niet waar zijn, ik zit gewoon in een oorlog." Hij baalt van het uitblijven van hulp. "Oekraïne staat er alleen voor. Niemand grijpt in, niemand doet wat."

Chris maakte onderstaande beelden van zijn woonplaats Kiev:

Nederlander Chris filmt zijn woonplaats Kiev

00:52