Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Chris vluchtte met gezin naar schuilkelder bij Kiev: 'Ik zei direct dat we moesten gaan'

Chris in de schuilkelder met zijn twee jonge kinderen Beeld © Privéfoto

"Wij werden om 4 uur 's nachts wakker van de bommen", zegt Chris. Hij woont sinds 2017 in Kiev met zijn vrouw en twee jonge kinderen. Hij maakte z'n vrouw wakker, kleedde de kinderen aan en pakte de koffers. "Het gebeurt! We moeten nu gaan!" Het gezin snelde Kiev uit, op weg naar de schuilkelder 30 kilometer verderop.

De confrontaties met Rusland zijn voor Chris en zijn gezin niet nieuw. "We zijn al sinds 2014 in oorlog met ze, dus zijn wel wat gewend", zegt hij. Maar dit niet. Naar de schuilkelder bij hun nieuwe huis in aanbouw, in een voorstad van Kiev, gaan ze niet snel. Maar nu hadden ze geen andere keus.

'We moeten gaan'

"Ik zei direct tegen m'n vrouw dat we moesten gaan toen ik de bommen hoorde."

Eerste beelden inval Oekraïne: explosies op meerdere plekken

00:33

Ze pakten alles wat ze nodig hadden en vertrokken met de auto. Ze waren niet de enigen die de stad probeerde uit te vluchten. "We kwamen al snel in een erg lange file", vertelt Chris. "In totaal hebben we vier uur gedaan over een stuk van 20 kilometer."

Pinnen
Lees ook:
Pinnen en weg: Oekraïners vluchten massaal na uitbreken oorlog

Het gezin kwam uiteindelijk veilig aan bij hun andere huis in Hostomel, met schuilkelder. Ze hadden genoeg eten en drinken voor meerdere dagen. Het enige wat ze niet hadden waren bedden, maar dat namen ze voor lief.

Bombardementen

Het huis bevindt zich vlak bij het militaire vliegveld Antonov, dat vanmiddag is ingenomen door de Russische troepen. Chris en zijn gezin hoopten dat ze hier veiliger zouden zijn, maar de situatie was niet veel beter dan in Kiev. "We hebben pak 'm beet twee uur lang bombardementen gehoord", zegt Chris. "We zagen zwarte rook omhoog komen en hoorden meerdere straaljagers overvliegen."

Van zijn vrouw hoorde hij intussen dat het vliegveld was ingenomen door de Russen.

Toch terug

Het leek even rustiger te worden. Ze wilden de nacht in de schuilkelder door gaan brengen, totdat vlak bij hun huis aan het einde van de middag weer bommen ontploften. Het gezin voelde zich niet veilig meer en besloot terug te gaan naar het appartement in Kiev. "Dat is veiliger", laat Chris via een app weten. Wel vreest hij dat de Russen morgen in Kiev zijn. "Bij de ring zagen we soldaten staan."

Bekijk ook: CNN-verslaggever ziet hoe Russische troepen vliegveld bij Kiev innemen

01:06
Russische troepen hebben het Hostomel-vliegveld in de buurt van Kiev ingenomen. Op amateurbeelden is te zien hoe tientallen helikopters naar het vliegveld vliegen. Een verslaggever van CNN is erbij wanneer de troepen het vliegveld betreden.