Ga naar de inhoud
Tegen Rusland

Oekraïense president: 'Pak allemaal je wapens op en vecht'

President Zelensky zojuist bij de toespraak. Beeld © Sky News

De Oekraïense president Zelensky heeft zojuist zijn land toegesproken. Zelensky roept iedereen die dat kan op om ten strijde te trekken tegen het Russische leger. Alle inwoners die dat willen kunnen een wapen krijgen om mee te vechten. Ook doet Zelensky een dringende oproep aan het Westen.

''We zullen vechten voor ons land, voor iedere meter van iedere stad'', zei Zelensky zojuist in de persconferentie. Iedereen wordt door de president opgeroepen om te helpen in de strijd.

Sinds vannacht valt het Russische leger meerdere steden aan met bombardementen en beschietingen, zoals in onderstaande video is te zien.  

Eerste beelden inval Oekraïne: explosies op meerdere plekken

00:33

Bloed doneren

Daarbij richtte Zelensky zich eerst op militaire hulp. Alle inwoners die dat willen kunnen meevechten in het Oekraïense leger. Als ze gaan wapen hebben, krijgen ze er een. Het staat in schril contrast met de toespraak van Zelensky eerder vanochtend, waarin hij burgers opriep om zoveel mogelijk thuis te blijven. 

De Oekraïeners kunnen volgens Zelensky niet alleen helpen door de wapens op te pakken. Hij roept de inwoners van Oekraïne ook op om bloed te doneren aan ziekenhuizen. Dat kan dan worden gebruikt om gewonde militairen te helpen. 

Gevechten
Volg hier ons liveblog:
Gevechten om vliegveld nabij Kiev, 5 doden bij crash Oekraïens vliegtuig

Volgens Zelensky is het leger klaar voor de strijd, die al volop in gang is. Daarbij zouden er al meerdere slachtoffers zijn gevallen. Zelensky vraagt de rest van de wereld daarom opnieuw om hulp, ook in militaire vorm. Daarnaast vraagt Oekraïne assistentie om het luchtruim te kunnen verdedigen. 

Oproep aan Russische bevolking

Zelensky richtte zich in zijn toespraak ook aan de inwoners van Rusland. Hij roept hen op om van zich te laten horen en zich uit te spreken tegen de oorlog. De strijd wordt inmiddels door heel Oekraïne gevoerd, zoals je in onderstaande kaart goed kunt zien.