Ga naar de inhoud
Drukte bij banken

Pinnen en weg: Oekraïners vluchten massaal na uitbreken oorlog

Enorme files in Kiev. Beeld © Getty

Lange files, rijen voor de pinautomaat en overvolle trams en metro's. De chaos in Oekraïne is groot na het uitbreken van de oorlog in het land.

Plaatsen in heel Oekraïne worden deze ochtend beschoten door de Russen. In Kiev staan lange files om de stad uit te komen en mensen pakken massaal het openbaar vervoer om weg te komen.

Correspondent Jeroen Akkermans is in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. Hij ziet daar lange rijen bij de banken.

Er staan niet alleen lange rijen bij pinautomaten. Ook bij de supermarkten is het druk. Er wordt gehamsterd.

Explosies en beschietingen

Op verschillende plaatsen langs de Zwarte Zee zijn Russische troepen aan land gegaan. Pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne hebben naar eigen zeggen het dorp Sjastia en de plaats Stanitsia Loehanska veroverd op Oekraïense eenheden en milities.

In deze kaart zie je waar vandaag explosies en beschietingen zijn geweest: 

Door Russische bombardementen op Oekraïne zijn minstens zeven mensen gedood en zeker negen mensen gewond geraakt, zeggen de autoriteiten in Kiev. Het is de eerste bevestiging dat er doden zijn gevallen.

"Het getroffen gebied ligt voornamelijk bij een munitiemagazijn achter het vliegveld", vertelt Oxana Yakubina tegen RTL Nieuws. Ze woont in Kiev, ongeveer 12 kilometer van het centrum. "Voorlopig is het hier in wijk rustig, maar miljoenen mensen hebben de afgelopen dagen Kiev al verlaten."

Hamsteren

Vanochtend stond er een lange file voor haar appartement met mensen die proberen de stad uit te ontvluchten. "Toen ik vanmorgen mijn hond uitliet, zag ik lange rijen bij de supermarkten en geldautomaten. Veel mensen zijn aan het hamsteren geslagen en proberen hun geld van de bank te halen."

Toch denkt Yakubina dat ze voorlopig in Kiev blijft. Vrienden hebben geprobeerd haar te overtuigen om te vluchten. "Ik kan me bij hen op het platteland voegen, maar ik raak niet snel in paniek."

Niet alleen Yakubina maakt zich zorgen over de situatie in haar stad, ook haar vrienden. "Bezorgde vrienden van over de hele wereld, van Thailand tot aan het Midden-Oosten, en zelfs uit Moskou, hebben me vanmorgen gebeld om te vragen hoe het gaat. Dat was heel fijn maar voorlopig zit ik dus goed."

Totale paniek

De Oekraïense stad Marioepol ligt dicht bij Rusland en de Krim. In onderstaande video zie je dat inwoners uit de stad in totale paniek zijn:

Paniek in grensgebied: 'Vertel me, waar kan ik heen'

01:09
Paniek in grensgebied: 'Vertel me, waar kan ik heen'

Nederlands verzocht weg te gaan

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken roept alle Nederlanders in Oekraïne op om het land te verlaten. Als dat niet lukt, wordt geadviseerd een veilige verblijfplaats te zoeken. Alle Nederlanders kunnen naar de Nederlandse post in Lviv.