Ga naar de inhoud
Verontwaardiging alom

Wereldwijd geschokte reacties op Russische agressie: 'Sancties moeten snel en zwaar zijn'

Zwarte rook stijgt op vanaf een militair vliegveld in de buurt van de Oekraïense stad Charkov. Beeld © AFP

De Russische inval in Oekraïne heeft wereldwijd tot woedende reacties geleid. De algemene teneur: de inval is illegaal, en de sancties tegen Rusland moeten snel worden ingevoerd en ze moeten zwaar zijn.

In Nederland reageren bewindslieden en Kamerleden massaal op de Russische aanval. Premier Mark Rutte 'veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste'. "Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk", nu Rusland de aanval op het buurland heeft ingezet. Rutte en de meest betrokken ministers komen vanochtend bij elkaar voor spoedoverleg.

'Zware prijs'

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zal Rusland een 'zware prijs' betalen voor de inval in buurland Oekraïne. Ons land veroordeelt de Russische aanval 'ten scherpste', zegt hij. "Nederland staat in nauw contact met EU en NAVO partners", meldt hij op Twitter.

De Russische inval in het buurland Oekraïne is 'een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen', zegt minister Kajsa Ollongren van Defensie in een eerste reactie. "Ondanks onze herhaalde oproep tot diplomatie en de-escalatie heeft Rusland de aanval ingezet op #Oekraïne", laat ze op Twitter weten. "We staan in nauw contact met onze bondgenoten in NAVO en EU."

Wilders: geen excuss

Volgens PVV-leider Geert Wilders heeft het Westen 'enorm geblunderd door een NAVO-lidmaatschap van de Oekraïne niet uit te sluiten'. Maar voor de Russische inval in Oekraïne 'is geen excuus te verzinnen'. Wilders noemt de invasie van het Russische leger in het buurland op Twitter 'een flagrante en te veroordelen schending van de Oekraïense soevereiniteit'.

De PVV sprak zich eerder uit tegen militaire hulp aan Oekraïne en tegen sancties tegen Rusland.

Kamerlid Liane den Haan reageert via een tweet op de invasie: 'Wakker worden met #oorlog. In onze "achtertuin". Angstaanjagend, zo dichtbij. Mijn hart gaat uit naar alle onschuldige burgers daar.'

'Schoft Poetin'

En ook ChristenUnie-Europarlementariër windt er in zijn Twitterreactie bepaald geen doekjes om: 'De schoft #Putin is los! ⁦@KremlinRussia_E⁩ valt aan vanuit Rusland 🇷🇺 , Belarus en de Krim. Nu dus totale isolatie van deze zoon van Stalin en zijn regime!' 

D66-buitenlandwoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma vindt dat na de grootscheepse Russische aanval op Oekraïne westerse landen 'het zwaarst mogelijke sanctiepakket' tegen het bewind in Rusland moet instellen. "Poetin kiest voor oorlog tegen Oekraïne. Nu komt alles aan op een gezamenlijk en zo krachtig mogelijk antwoord: het zwaarst mogelijke sanctiepakket. Onze gedachten zijn bij het Oekraïense volk", twittert de D66'er.

Volgens VVD'er Ruben Brekelmans is 'een krachtige westerse reactie snel nodig' op de Russische inval in Oekraïne. Dat land viel eerder in de nacht het buurland op een groot aantal plekken binnen.

Oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn zegt in een reactie aan RTL Nieuws 'geschokt' te zijn. "Maar we hebben dit de afgelopen maanden, weken, dagen kunnen zien aankomen. We hadden de stille hoop dat Poetin niet zo gek zou zijn om het toch door te voeren. En hij gaat veel verder dan we hadden verwacht, hij valt Oekraïne van drie kanten aan. Dit gaat veel menselijk leed veroorzaken."

Biden: 'Onrechtvaardige aanval'

Ook in de rest van de wereld wordt woedend en geschokt gereageerd op de Russische invasie.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigt 'zware sancties" aan. In een korte verklaring die door het Witte Huis naar buiten is gebracht, veroordeelt hij de 'onrechtvaardige aanval' door het Russische leger. "De Verenigde Staten en onze bondgenoten en partners zullen Rusland zware sancties opleggen. We zullen steun blijven verlenen aan Oekraïne en het Oekraïense volk."

Europese Unie: 'Ongekende militaire agressie'

Ook de EU gaat Rusland nieuwe, zware sancties opleggen. Die zullen 'enorme en ernstige gevolgen hebben' voor het land. Met de 'ongekende militaire agressie' van Rusland tegen Oekraïne schendt het land grof het internationaal recht en ondermijnt het de veiligheid en stabiliteit van Europa en de wereld, schrijven Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en raadsvoorzitter Charles Michel.

Ze 'betreuren het verlies van mensenlevens en het menselijk leed'. Ze verzekeren Oekraïne dat de unie 'krachtige politieke, financiële en humanitaire hulp zal blijven leveren'.

Duitsland: 'Schaamteloze schending'

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt de aanval een 'schaamteloze schending van het internationaal recht'. Hij spreekt van een 'donkere dag' voor heel Europa. "Duitsland veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen deze gewetenloze daad", schrijft Scholz over de actie van de Russische president Vladimir Poetin.

"Onze solidariteit gaat uit naar Oekraïne en het Oekraïense volk." Scholz spreekt van een 'verschrikkelijke dag voor Oekraïne'. Hij dringt er bij Moskou op aan de militaire operatie 'onmiddellijk' te staken.

Correspondenten over inval: 'Dit is duidelijk oorlog'

03:02
Rusland is begonnen met een militaire actie in Oekraïne. Onze correspondenten Jeroen Akkermans in Oekraïne en Eva Hartog in Rusland reageren.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft op Twitter de aanval van Rusland 'in de strengst mogelijke bewoordingen' veroordeeld. De acties 'zijn een duidelijke verdere overtreding van Oekraïnes soevereiniteit en territoriale integriteit'.

China: hervat diplomatie

China heeft via de staatsmedia opgeroepen tot hervatting van de diplomatie in het conflict over Oekraïne. "De deur naar een vreedzame oplossing is nog niet helemaal dicht en mag ook nooit gesloten worden", vindt Beijing.

De Chinese VN-ambassadeur heeft in New York beklemtoond dat de situatie niet nog verder uit de hand mag lopen en dat zijn land daarom doorgaat gesprekken te voeren met de betrokken partijen. China noemt de toestand in Oekraïne kritiek en is bezorgd over het lot van landgenoten in dat land.

Macron: krachtige veroordeling

De Franse president Emmanuel Macron roept Rusland op zijn militaire actie in Oekraïne direct te beëindigen. Hij veroordeelt het besluit van Moskou een oorlog te beginnen krachtig.

Macron heeft de afgelopen weken vaak gesproken met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in een poging de spanningen te verminderen. Hij zegt met bondgenoten te werken aan pogingen de oorlog te stoppen.

Johnson: 'Pad van bloedvergieten'

"Ik ben geschokt door de gruwelijke gebeurtenissen in Oekraïne en ik heb met president Zelenski gesproken om de volgende stappen te bespreken." Dat zei premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk in reactie op de gebeurtenissen in Oekraïne.

Volgens Johnson heeft de Russische president Poetin 'een pad van bloedvergieten en vernietiging gekozen door deze niet-uitgelokte aanval op Oekraïne te lanceren. Het VK en onze bondgenoten zullen resoluut reageren".

'Oekraïne
Lees meer
'Oekraïne moet zich schrap zetten', inwoners zoeken heenkomen