Ga naar de inhoud
Russische inval

'Oekraïne moet zich schrap zetten', inwoners zoeken heenkomen

Oekraïners zoeken steun bij elkaar en staan klaar om te vluchten Beeld © ANP

Na hoofdstad Kiev is ook in de stad Lviv het luchtalarm afgegaan. Correspondent Jeroen Akkermans is in de stad in het westen van Oekraïne. Daar ziet hij de paniek: "Mensen snellen nu naar een heenkomen, waarvan wij niet weten of het veilig is."

In een onverwachte tv-toespraak kondigde de Russische president Poetin vannacht een militaire actie in Oekraïne aan. Vrijwel direct daarna werd melding gedaan van explosies en beschietingen in verschillende Oekraïne steden, zoals Kiev, Charkov en Odessa.

En ook in Lviv, een stad in het uiterste westen van het land, gaat het luchtalarm nu af. 

Oekraïne:
Lees ook:
Oekraïne: zeker zeven doden en negen gewonden na bombardementen

In de steden Odessa en Marioepol zijn er niet alleen explosies, maar zijn er volgens het Russische persbureau Interfax inmiddels ook Russische soldaten aanwezig. Volgens de Amerikaanse nieuwzender CNN zijn er al honderden slachtoffers.  

'Niets is meer uitgesloten'

Volgens correspondent Jeroen Akkermans richten de Russen zich nu met name op militaire doelen in Oekraïne. Er zijn onder meer meldingen van een aanval op het militaire vliegveld in de stad Kramatorsk.

Een bewuste aanval, vertelt onze correspondent: ''Door de militaire infrastructuur uit te schakelen, zorgen de Russen ervoor dat Oekraïne zichzelf straks minder goed kan verdedigen."

Akkermans: ''Nu worden de militaire doelen bestookt, maar niets is meer uitgesloten. Heel Oekraïne is nu een potentieël doelwit en het antwoord van Oekraïne op de Russische aanvallen zal niet mals zijn.'' 

Bezorgde inwoners

Onze correspondent sprak met inwoners van die stad, die zich grote zorgen maken: ''Een medewerker van het koffiecafé is erg ongerust, de tranen rolden.'' Volgens Akkermans zijn er op dit moment ook berichten van een stroom van vluchtende Oekraïners richting het Westen van het land.

In onderstaande video praten onze correspondenten je extra bij over de situatie in Oekraïne:

Correspondenten over inval: 'Dit is duidelijk oorlog'

03:02

Rusland-correspondent: 'Poetin zal het hier niet bij laten'

Volgens Rusland-correspondent Eva Hartog is inmiddels duidelijk te zien dat Rusland heel Oekraïne bestookt met aanvallen. Volgens haar is het een bewuste actie van Poetin en vreest de president niet voor mogelijke sancties.'

Hartog: ''Het vergroten van de Russische invloed is de missie van Poetin. Hij zal het dan ook niet laten bij deze aanvallen.''