Ga naar de inhoud
Invasie begonnen

Poetin begint militaire actie in Oekraïne en waarschuwt: 'Leg wapens neer'

Vladimir Poetin tijdens zijn toespraak op de Russische staatstelevisie.

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een onverwachte televisietoespraak een militaire operatie in Oekraïne aangekondigd. Daarmee lijkt de Russische invasie in het buurland te zijn begonnen. In grote Oekraïense steden, onder meer Kiev, wordt kort na de toespraak al melding gedaan van explosies en beschietingen.

Gevechten tussen Oekraïense en Russische strijdkrachten zijn "onvermijdelijk", zo zei Poetin in zijn toespraak op de Russische staatstelevisie. Die gaf hij op het moment dat de VN-Veiligheidsraad in New York een spoedvergadering was begonnen. 

De president zei volgens het Russische persbureau Interfax "een speciale militaire operatie" uit te willen voeren in de Oekraïense Donbas-regio die Moskou als onafhankelijk heeft erkend. Hij riep Oekraïense militairen op "hun wapens neer te leggen" maar zei ook "geen Oekraïens grondgebied te willen bezetten".

Bloedvergieten

In de toespraak zei Poetin volgens Interfax ook dat "Rusland onmiddellijk zal reageren in het geval van buitenlandse bemoeienis". Ook stelde hij dat "bloedvergieten voor rekening van het Oekraïense regime komt". De Russische president verwees ook naar het "nazisme", dat volgens hem in Oekraïne aanwezig is en waar hij een einde aan wil maken.

De toespraak van Poetin begon op precies hetzelfde moment dat de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield Rusland opriep zich terug te trekken.

Explosies
Lees ook:
Explosies in Oekraïense steden, ook in hoofdstad Kiev

Verschillende buitenlandse media doen kort na de verklaring van Poetin verslag van explosies en beschietingen in Oekraïense steden. Journalisten van CNN melden net als getuigen van persbureau Reuters dat er nabij Kiev explosies zijn gehoord. Volgens de getuigen gaat het om "geluiden die klinken als het afvuren van artillerie".

'Invasie lijkt begonnen'

CNN-journalisten horen ook in Charkov, de op één na grootste stad van Oekraïne in het noordoosten van het land, voortdurend explosies. Een anonieme medewerker van de NAVO vertelt aan persbureau Reuters dat "het erop lijkt dat de Russische invasie in Oekraïne begonnen is".

Russische troepen zijn volgens Interfax gearriveerd in de Oekraïense kustplaatsen Marioepol en Odessa. Ook daar klonken eerder in het gebied explosies.

Kort na het begin van de aanval verklaarde Oekraïne dat Rusland de invasie is begonnen. Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, zei dat Poetin "een volledige oorlog tegen ons begonnen". Rusland voert volgens de minister momenteel aanvallen uit op "vredige steden" in Oekraïne.

'Rampzalig verlies levens'

Meerdere wereldleiders hebben de aanval van Rusland inmiddels veroordeeld. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de invasie "rampzalig verlies van levens en menselijk leed", zal brengen. Ook Mark Rutte veroordeelde de actie van Poetin namens Nederland. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.