Meer preventie nodig

VN: flinke stijging natuurbranden door opwarming, overheden slecht voorbereid

23 februari 2022 10:13 Aangepast: 03 juni 2022 11:55
Archieffoto

Het aantal natuur- en bosbranden zal deze eeuw sterk toenemen. De reden: de opwarming van de aarde. Extra verontrustend is daarbij dat overheden hier onvoldoende op voorbereid zijn. 

Dat blijkt uit een rapport van de UNEP, het milieubureau van de Verenigde Naties.

Nu ook op toendra's

Dat voorziet een stijging van natuurbranden van 14 procent tegen 2030, 30 procent aan het eind van de jaren 50 en 50 procent aan het eind van de eeuw. Ook op de toendra’s in poolgebieden en andere regio’s waar natuurbranden voorheen niet voorkwamen loopt het risico op verwoestend vuur op.

Overheden zouden heel anders om moeten gaan met deze dreiging door veel meer te doen aan preventie. Twee derde van de uitgaven zou moeten gaan naar planning, preventie, voorbereiding en herstel en de rest naar bestrijding. Nu gaat gemiddeld meer dan de helft van het budget naar brandbestrijding en minder dan 1 procent naar preventie.

Bekijk ook: Dit is wat er in het klimaatrapport van IPCC staat

De klimaatverandering is overal ter wereld zichtbaar en gaat ongekend hard. Dat is een van de conclusies van wetenschappers in het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

Tondeldozen

Natuurbranden en klimaatverandering versterken elkaar volgens de onderzoekers. Grote branden verwoesten ecosystemen zoals veengebieden en regenwouden, waardoor landschappen tot 'tondeldozen' worden omgevormd.

Dat maakt het weer moeilijker om opwarming van de aarde tegen te gaan. Alleen al in de Verenigde Staten kan de economische schade door natuurbranden oplopen tot jaarlijks ruim 300 miljoen euro, meldt het rapport.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Wat ik doe tegen klimaatverandering is druppel op gloeiende plaat'

Meer samenwerking gewenst

Het UNEP pleit voor het gebruik van wetenschappelijke modellen en monitoring en meer regionale en internationale samenwerking.

Eind deze maand begint in Nairobi een grote VN-bijeenkomst in Nairobi in Kenia.

Bekijk ook - Vorm dieren verandert door opwarmende aarde: 'Heel zorgelijk'

Niet alleen mensen, maar ook dieren moeten zich aanpassen aan de klimaatverandering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore