Ga naar de inhoud
Na 70 jaar op de troon

Britse Queen Elizabeth II op 96-jarige leeftijd overleden

Koningin Elizabeth II Beeld © AFP

De Britse koningin Elizabeth II is overleden. De langst regerende monarch ter wereld is 96 jaar oud geworden.

De koningin is 'vredig overleden', laat de koninklijke familie in een verklaring weten. 

Koning
Volg het liveblog:
Koning Charles reageert: 'We rouwen om geliefde moeder'

De artsen van koningin Elizabeth waren eerder vandaag ernstig bezorgd om haar gezondheid. Buckingham Palace liet weten dat de koningin daarom onder medisch toezicht werd gehouden. Prins Charles, zijn vrouw Camilla en prins William vertrokken meteen naar haar buitenverblijf in Schotland, Balmoral Castle, waar de koningin verbleef.

Gisteren werd bekend dat de 96-jarige koningin rust moest nemen na een 'volle' dag op dinsdag. Ze kreeg bezoek van oud-premier Boris Johnson die zijn ontslag kwam indienen. Daarna kwam Liz Truss langs die door Elizabeth werd gevraagd de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk te worden.

Gezondheidsproblemen

De koningin deed het de afgelopen maanden vanwege haar broze gezondheid rustiger aan. Meerdere afspraken blies ze op advies van haar dokter af.

Koningin
Lees ook:
Koningin Elizabeth onder verscherpt medisch toezicht, familie onderweg

Begin mei las de koningin de troonrede niet voor bij de opening van het parlementaire jaar. Haar zoon Charles deed dat. Het was voor het eerst sinds 1963 dat koningin Elizabeth de jaarlijkse ceremonie miste. 

In februari werd bij koningin Elizabeth het coronavirus vastgesteld, waarna zij enige tijd niet in het openbaar verscheen. Waar de koningin aan overleden is, heeft het Buckingham Palace niet bekendgemaakt. 

Prins Philip

Elizabeth is 70 jaar lang koningin geweest van het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar overleed haar man, prins Philip. Hij werd 99 jaar oud.

Elizabeth wordt opgevolgd door haar zoon Charles (73).

Koningin Elizabeth overleden: 70 jaar op de Britse troon

04:02
70 jaar zat ze op de Britse troon. Een kleine greep uit haar bijzondere leven.