Veiligheidszorgen

Amerikaanse ambassade in Oekraïne verhuist tijdelijk naar Polen

22 februari 2022 01:31 Aangepast: 22 februari 2022 02:55
De Amerikaanse ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev werd eerder deze maand al verlaten. Beeld © ANP

De Amerikaanse ambassade in Oekraïne verhuist tijdelijk naar Polen. Ook alle Amerikaanse diplomaten zijn opgeroepen Oekraïne te verlaten nu Rusland dreigt er een 'vredesmissie' te beginnen. Als de Russische troepen vannacht niet binnenvallen, kan ambassadepersoneel morgen mogelijk weer terugkeren naar Oekraïne.

Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. Eerder deze maand verhuisde de Amerikaanse ambassade in Oekraïne al van hoofdstad Kiev naar Lviv, in het westen van het land.

Conflict escaleert

Het Amerikaanse diplomatieke personeel is nu gevraagd naar Polen te vertrekken. Die oproep kwam nadat het conflict tussen Oekraïne en Rusland gisteren escaleerde. Het lijkt er volgens Blinken op dat de Russische troepen dichter naar de Oekraïense grens zijn getrokken. Of er daadwerkelijk al sprake is van een inval, kan hij nog niet bevestigen. 

Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

Russisch persbureau: militairen zijn Donetsk binnengetrokken

Het Amerikaanse ABC News meldt daarnaast dat de Amerikanen de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben opgeroepen om de hoofdstad Kiev te verlaten. Er zouden zorgen zijn over zijn veiligheid en daarom is hem geadviseerd te vertrekken naar Lviv.

De Oekraïense president zegt in een tv-toespraak juist 'voor niets en niemand bang te zijn'. Hij verwacht duidelijke sancties van het Westen voor Rusland, stelt hij. 

Negatief reisadvies

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder deze maand al een negatief reisadvies afgekondigd voor Oekraïne. Amerikaanse burgers in dat land werden toen al opgeroepen het land te verlaten omdat het Amerikaanse leger niet in zou kunnen staan voor hun veiligheid.

Bekijk ook: correspondenten spreken van 'serieuze escalatie'

De Russische president Poetin kondigt militaire actie aan in de twee afvallige regio's in Oost-Oekraïne. Een 'vredesmissie', zegt hij. Wat betekent dit? Onze correspondenten geven duiding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore