Ga naar de inhoud
'Geloofwaardige informatie'

Inlichtingendiensten VS: Rusland heeft dodenlijst voor Oekraïne

Russische tanks terug op transport richting hun bases. Beeld © EPA

De Verenigde Staten hebben de Verenigde Naties in een brief laten weten dat zij over geloofwaardige informatie beschikken dat Rusland lijsten heeft samengesteld van Oekraïners 'die moeten worden gedood of naar kampen moeten worden gestuurd' na de bezetting van het land.

De brief is gelekt aan de Amerikaanse Washington Post. Daarin beweert de VS dat Rusland na een invasie van Oekraïne plannen heeft die onder meer martelingen, kidnappings en 'wijdverspreid menselijk lijden' zullen omvatten, gericht op 'tegenstanders van de Russische acties'.

Na de inval in Oekraïne zal het Russische leger zich vooral focussen op dissidenten uit Rusland en Belarus, op journalisten en anti-corruptieactivisten en op 'kwetsbare bevolkingsgroepen zoals religieuze en etnische minderheden en LGBTQI+-personen', schrijft Bathsheba Crocker, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN. De brief legt niet uit op welke bronnen de VS deze verdenkingen precies baseert.

Russische
Lees ook:
Russische militaire oefeningen gaan door: spanning loopt op rond Oekraïne

Het zou nog maar een kwestie van tijd zijn voordat Rusland Oekraïne binnenvalt, melden onder andere CNN en The New York Times op basis van 'zeer betrouwbare informatie' van Amerikaanse inlichtingendiensten. Waarschijnlijk gebeurt dat 'in de komende dagen of week'.

Topontmoeting

Toch is er ook voorzichtig goed nieuws. Er komt binnenkort mogelijk een topontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin. De top is een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron. Onduidelijk is nog of Oekraïne aanschuift bij het gesprek.

Volgens correspondent Jeroen Akkermans is deze ontmoeting eerste stap in de goede richting, omdat hiermee tijd gewonnen wordt. "Deze extra tijd is hard nodig om een oorlog, die elk moment leek te kunnen beginnen, toch nog af te wenden", zegt Akkermans. "Maar om de lont uit het kruitvat te halen is er meer nodig. Elk incident kan namelijk toch weer voor een escalatie zorgen." Voor de top is nog geen datum gekozen. 

VS
Lees ook:
VS en Rusland 'in principe' akkoord over topontmoeting Biden en Poetin

Het Witte Huis stelt verder dat Biden donderdag een virtuele top van G7-leiders zal benutten om de situatie met betrekking tot Rusland en Oekraïne te bespreken.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zegt dat Rusland zal worden afgesneden van internationale financiële markten als het Oekraïne binnenvalt. Ook zal het land in dat geval de toegang tot essentiële goederen uit Europa worden ontzegd.