Laatste ontwikkelingen Oekraïne

VS en Rusland 'in principe' akkoord over topontmoeting Biden en Poetin

21 februari 2022 04:42 Aangepast: 21 februari 2022 09:36
De Amerikaanse president Joe Biden, ter illustratie. Beeld © ANP

De Verenigde Staten en Rusland zouden 'in principe' akkoord zijn over een topontmoeting tussen president Joe Biden en Vladimir Poetin. Dat meldt Frankrijk, nadat de Franse president Emmanuel Macron het overleg voorstelde. Correspondent Jeroen Akkermans noemt het goed nieuws, omdat hiermee tijd gewonnen wordt. Lees hier de laatste ontwikkelingen over de oplopende spanning rond Oekraïne.

De Franse president Emmanuel Macron zou de top hebben voorgesteld, nadat hij gisteren twee keer met de Russische president Vladimir Poetin belde. Op dezelfde dag sprak hij ook telefonisch met de Amerikaanse president Joe Biden én met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Alle gesprekken gingen uiteraard over de oplopende spanningen rondom Oekraïne.

Nog geen datum gekozen

De ontmoeting tussen Biden en Poetin zal worden voorbereid door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en zijn Russische collega Sergej Lavrov tijdens hun ontmoeting op 24 februari.

De Franse regering en het Witte Huis benadrukken dat de top, waarvoor nog geen datum is gekozen, alleen doorgang zal kunnen vinden als Rusland in de periode daarvoor Oekraïne niet binnenvalt.

Lont uit kruidvat

Volgens correspondent Jeroen Akkermans is deze ontmoeting goed nieuws, omdat hiermee tijd gewonnen wordt. "Deze extra tijd is hard nodig om een oorlog, die elk moment leek te kunnen beginnen, toch nog af te wenden", zegt Akkermans vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Toch zijn we er met een ontmoeting tussen Poetin en Biden nog niet, stelt Akkermans. "Om de lont uit het kruitvat te halen is er nog veel meer nodig. Elk incident kan namelijk toch weer voor een escalatie zorgen", legt hij uit. Ook is het de vraag of Oekraïne aan kan schuiven bij het gesprek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische militaire oefeningen gaan door: spanning loopt op rond Oekraïne

De topontmoeting moet de steeds verder oplopende spanning doen afnemen. "Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt", zei NAVO-chef Jens Stoltenberg gisteren nog tegen de Duitse omroep ARD.

'Al besloten tot aanval'

Amerikaanse media meldden zelfs dat 'Rusland al heeft besloten Oekraïne binnen te vallen'. Dat zou blijken uit betrouwbare informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten, schrijft onder meer The New York Times.

De krant meldde dat '40 tot 50 procent van de meer dan 150.000 Russische troepen langs de Oekraïense grens intussen tot gevechtsformatie is overgegaan en binnen enkele dagen een aanval kan lanceren'.

Ook satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar laten de vorming van nieuwe legerformaties en troepenopbouw op niet meer dan 15 kilometer van de grens met Oekraïne zien. Bovendien werd gisteren bekend dat Russische troepen langer dan eerder was aangegeven in Belarus zullen blijven voor militaire oefeningen in dat buurland van Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse ambassade in Rusland waarschuwt voor aanslagen

Mocht Rusland alsnog voor oorlog kiezen, dan zijn de VS nog steeds klaar om snelle en zware maatregelen te treffen, laat de Amerikaanse regering weten. Ook Europa kondigde gisteren zware sancties aan als Rusland het buurland binnenvalt.

Sancties? 'Ingrijpende stap'

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat Rusland in dat geval zal worden afgesneden van de internationale financiële markten. Daarnaast zal het land de toegang tot essentiële goederen uit Europa worden ontzegd.

"De stap naar sancties is zo enorm en ingrijpend dat we Rusland eerst altijd nog de kans moeten geven om terug te keren naar de diplomatie en de onderhandelingstafel," zei Von der Leyen hierover. "Die mogelijkheid is er nog."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in Oekraïne stijgt naar het kookpunt: 5 vragen over het conflict

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore