'Kost vele mensenlevens'

Premier Johnson: Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945

20 februari 2022 07:05 Aangepast: 20 februari 2022 09:31
Boris Johnson, premier van Groot-Brittannië. Beeld © ANP

Er zijn aanwijzingen dat Rusland 'de grootste oorlog in Europa sinds 1945' plant, zegt de Britse premier Boris Johnson in een interview met de BBC. "Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen."

Volgens de inlichtingendiensten is Rusland van plan Oekraïne binnen te vallen en de hoofdstad Kiev te omsingelen, meldt de minister-president. Johnson is bang dat de invasie vele mensenlevens zal kosten.

Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Belarus als Rusland, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spanning in Oekraïne stijgt naar het kookpunt: 5 vragen over het conflict

Johnson meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden westerse leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten, via de regio Donbas, binnenvalt, maar ook vanuit Belarus en vanuit de regio rondom Kiev.

"Ik ben bang dat dit plan voor de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zorgen, alleen al qua omvang", zei de premier.

We moeten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van 'jonge Russen', voegde hij eraan toe. Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland 'over de hele wereld zou echoën'.  

'Geen terugtrekking, juist meer Russische troepen'

Ook NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht dat het Russische leger een 'grootschalige aanval' op Oekraïne gaat uitvoeren. De secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap zei dat zaterdag in München waar een veiligheidsconferentie plaatsvond.

"We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer hoog is", zei Stoltenberg tegen de Duitse omroep ARD. Volgens hem worden dan ook geen Russische troepen uit het grensgebied met Oekraïne teruggetrokken, zoals Rusland beweert, maar komen er juist meer bij. Volgens de Noor zijn er ook tekenen dat Rusland probeert te zorgen voor een aanleiding voor een invasie.

In lijn met de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de rijke G7-landen eerder op de dag, roept Stoltenberg Rusland op een diplomatieke oplossing te zoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse waarschuwingen kloppen (nog) niet, hoe kan dat?

Slepend conflict

Oekraïne is al sinds 2014 in conflict met Rusland. Toen waren grote pro-Europa protesten op het Maidanplein in de hoofdstad Kiev. Als reactie hierop annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim. Sindsdien woedt ook een sluimerende oorlog in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten, gesteund door Rusland, vechten tegen het Oekraïense leger.

De huidige escalatie draait uiteindelijk om dezelfde kwestie: Oekraïne trekt steeds meer richting het Westen, maar omdat het historisch gezien binnen de invloedsfeer van Rusland valt, accepteert Poetin dat niet. Oekraïne is nu een soort buffer tussen het Westen en het Russische grondgebied en die buffer zou wegvallen als Oekraïne lid wordt van de NAVO.

Bekijk ook: jullie vragen over Oekraïne beantwoord

Wat heeft Rusland te zoeken in Oekraïne en wat hebben wij daarmee te maken? Correspondenten Olaf Koens en Jeroen Akkermans en politiek verslaggever Fons Lambie geven antwoord op een aantal vragen die jullie ons via Instagram hebben gesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore