Wapens verwisseld

Twee jaar cel voor Amerikaanse agente die zwarte arrestant doodde

18 februari 2022 21:02
Na de dood van Daunte Wright gingen op meerdere plekken in de VS mensen de straat op. Beeld © AP

Een rechter in de Amerikaanse staat Minnesota heeft voormalig politieagent Kimberly Potter veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van de zwarte automobilist Daunte Wright. De eis van de officieren van justitie was ruim zeven jaar, maar de straf viel lichter uit.

De 49-jarige Kim Potter schoot in april in een voorstad van Minneapolis de 20-jarige Daunte Wright dood toen hij zich verzette tijdens een verkeerscontrole. Wright was na een verkeersovertreding gesommeerd zijn auto langs de kant van de weg zetten.

Verkeerde wapen

Toen vervolgens bleek dat er nog een arrestatiebevel tegen hem uit stond, wilde Potter hem arresteren. Tijdens de daaropvolgende worsteling schoot ze de ongewapende Wright dood. In de rechtszaak zei Potter dat ze per ongeluk het verkeerde wapen had getrokken: ze had haar vuurwapen aangezien voor een taser.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agente die in VS zwarte arrestant doodschoot schuldig bevonden

De fatale arrestatie was door een bodycam op beeld vastgelegd. De jury had drie dagen nodig om de zaak te bespreken, waarop ze Potter schuldig bevond aan doodslag.

Protesten tegen politiegeweld

Wrights dood leidde in de dagen daarna tot gewelddadige protesten in Brooklyn Center, de voorstad bij Minneapolis waar de schietpartij was gebeurd. De onrust vond plaats op het moment dat Minneapolis in het teken stond van het proces tegen de witte agent Derek Chauvin, die inmiddels is veroordeeld voor de dood van George Floyd.

De dood van Floyd en andere zwarte Amerikanen leidde vorig jaar in de Verenigde Staten, en elders, tot massale protesten tegen politiegeweld en racisme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook":

Politie VS schoot vorig jaar recordaantal mensen dood

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore