Ga naar de inhoud
Droom die uitkomt

Sofia is eerste Victoria's Secret-model met down: 'Ieder mens heeft zijn talent'

Sofia Jirau is het eerste Victoria's Secret-model met het syndroom van Down.

De 24-jarige Sofia Jirau uit Puerto Rico heeft geschiedenis geschreven. Zij is het eerste model met het syndroom van Down dat voor het bekende lingeriemerk Victoria's Secret aan de slag gaat. Ook in ons land zijn er modellen met down, al zijn ze op de vingers van één hand te tellen. "Iedereen heeft zijn of haar talenten. Die moeten we vieren."

Sofia is supertrots, schrijft ze op Instagram. Haar nieuwe klus is wereldnieuws. "Ik heb er lang over gedroomd en ik heb er hard voor gewerkt. Vandaag komt deze droom uit en kan ik eindelijk mijn grote geheim delen: ik ben het eerste Victoria's Secret-model met het syndroom van Down."

Bijzonder talent

Opmerkelijk en bijzonder tegelijk, noemt Gert de Graaf van de stichting Downsyndroom de nieuwe baan van Sofia. "Prachtig natuurlijk dat Sofia zoiets bijzonders kan. Ieder mens heeft zijn talenten en capaciteiten."

De Graaf benadrukt: "Al is Sofia natuurlijk een uitzondering, maar dat geldt voor iedere bijzondere prestatie en talent. Er zijn ook maar een paar mensen in de wereld die de 1500 meter kunnen schaatsen op een Olympische Spelen."

Sofia is sinds deze week te zien in de Love Cloud-campagne van 's werelds bekendste lingeriemerk. Ze poseert in de gloednieuwe bh's en slipjes en paradeert over de catwalk naast de andere Victoria's Secret-modellen. In februari 2020 debuteerde Sofia als model bij de New York Fashion Week. Ze zei toen dat mensen de komende jaren meer van haar zouden kunnen zien en dat elke droom mogelijk is als je er maar in gelooft.

Volgens De Graaf zijn er in ons land een paar modellenbureaus die inclusiviteit en diversiteit willen vergroten en ook modellen met bijvoorbeeld het downsyndroom aannemen. RTL Nieuws interviewde eerder Milou, de tiener werkt momenteel hard aan haar modellencarrière die per toeval startte in een Facebookgroep voor ouders met kinderen met het downsyndroom. 

Victoria's Secret besloot vorig jaar het roer om te gooien nadat de kritiek was toegenomen. Het merk zou met haar 'angels' te weinig divers zijn en beloofde beterschap. Door meer te focussen op wat vrouwen willen en diversiteit te bevorderen, is het merk een nieuwe weg ingeslagen.

Langzaam maar zeker wordt de hele modewereld diverser. Twee jaar geleden baarde luxemerk Gucci al opzien door een model met het syndroom van Down te presenteren.

Bron: RTL Nieuws