'Huiveringwekkend'

Haai bijt zwemmer dood op klaarlichte dag in zee bij Sydney

16 februari 2022 12:01
Veel mensen zagen hoe de haai tekeerging. Beeld © Reuters

Een gruwelijk tafereel in de zee bij Sydney: voor het eerst in bijna zestig jaar is daar een zwemmer gedood door een haai. De aanval vond woensdagmiddag lokale tijd plaats in de populaire baai van de buitenwijk Little Bay. Meerdere mensen zagen het gebeuren: "Het was verschrikkelijk, ik tril er nog steeds van."

Dat zegt een omstander tegen het Australische ABC News. Hij was op een rots aan het vissen toen hij het slachtoffer zag zwemmen in de zee. Uit het niets sloeg de haai toe en sleepte de zwemmer mee onder water. "De haai stopte niet. Ik moet er nog steeds van overgeven."

Menselijke resten gevonden

Vier ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten. "Helaas had het slachtoffer fatale verwondingen opgelopen als gevolg van de aanval", zei een woordvoerder van de ambulancedienst. De politie heeft na het incident onderzoek gedaan op de plaats waar het gebeurde en vond menselijke resten in de oceaan.

Het gebeurde rond 16.30 uur, plaatselijke tijd. Het gebeurde rond 16.30 uur, plaatselijke tijd.

Volgens een andere omstander, die zijn verhaal deed tegen het Australische 9News, zou het gaan om een grote witte haai van zo'n 4,5 meter lang. "We hoorden een schreeuw en draaiden ons toen om. Het leek alsof er een auto in het water was geland, zo'n grote plons zagen we. Er was daarna overal bloed."

'Dit is huiveringwekkend'

De burgemeester van Randwick, waar het gebeurde, zei dat de gemeenschap in shock is. "De kust is de achtertuin van onze gemeenschap. Het is normaal gesproken een rustige, mooie plek, waar gezinnen genieten van de zee. Iemand op deze manier verliezen is huiveringwekkend."

Volgens de krant The Sydney Morning Herald is het bijna zestig jaar geleden dat er iets soortgelijks gebeurde in Sydney. In 1963 kwam er een 32-jarige vrouw om het leven door een walvishaai.

Stranden gesloten

Verschillende stranden in de omgeving zijn voorlopig gesloten door de aanval. Er wordt onderzocht waar de haai op dit moment is, om verder leed te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lichtgevende haaien ontdekt voor de kust van Nieuw-Zeeland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore