Ga naar de inhoud
'Britten geloven hem niet'

Prins Andrew treft schikking met vrouw die hem aanklaagde voor misbruik

Een foto van prins Andrew en het vermeende slachtoffer Virginia Giuffre uit 2001, genomen in het huis van de vrouw van Epstein. Beeld © ANP

De Britse prins Andrew heeft een schikking getroffen met Virginia Giuffre, de vrouw die hem heeft aangeklaagd voor seksueel misbruik. De advocaat van Giuffre bevestigt dat de twee tot overeenstemming zijn gekomen.

Giuffre zegt dat de 61-jarige prins haar misbruikte in 2001, toen ze 17 jaar oud was. Ze zou zijn geronseld door de veroordeelde, intussen overleden zakenman Jeffrey Epstein. Ze diende vorig jaar augustus een aanklacht in tegen prins Andrew.

Bedrag onbekend

De rechtszaak is nu van de baan. Hoeveel geld met de schikking gemoeid is, wordt niet bekendgemaakt. "Prins Andrew is van plan een substantieel bedrag te schenken aan een stichting van mevrouw Giuffre die slachtoffers ondersteunt", staat in een verklaring die is bijgevoegd bij de rechtbankstukken. Die zijn vandaag ingediend bij de rechtbank in Manhattan (New York).

Prins Andrew was geregeld te vinden in het gezelschap van Epstein. Nu stelt hij dat hij 'zijn banden met Epstein betreurt'. Hij prijst bovendien 'de moed van mevrouw Giuffre en andere slachtoffers om op te komen voor zichzelf en anderen'.

'Uitgeleend' aan Andrew

Epstein pleegde in 2019 zelfmoord in zijn gevangeniscel voordat hij kon worden berecht. Giuffre zegt dat ze door hem werd 'uitgeleend' aan de Britse prins en herhaaldelijk seks met hem had. 

Prins Andrew heeft het misbruik altijd ontkend en probeerde de rechtszaak vanaf het begin tegen te houden. Maar vorige maand oordeelde de rechtbank in New York dat de zaak kon doorgaan. Dat hield onder meer in dat Andrew onder ede zou kunnen worden gehoord over de beschuldigingen.

De prins heeft door de affaire grote reputatieschade opgelopen. Koningin Elizabeth besloot vorige maand om haar zoon zijn titels af te nemen.

Bekijk ook: 'Ik moest prins Andrew tevreden houden'

01:52
"Dit is geen ranzig seksverhaal, dit is mensenhandel", zei Virginia Giuffre in 2019 tegen de BBC.

Dat de zaak zou uitlopen op een schikking, is geen grote verrassing, zegt Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen. "Dit is voor Andrew de beste uitkomst. Op deze manier voorkomt hij dat er nog meer feiten boven tafel komen die de Britse tabloids als munitie zouden kunnen gebruiken."

Geen schuldbekentenis

Het gaat te ver om de schikking te zien als een verkapte schuldbekentenis, zegt Saenen. "Feitelijk weten we nog steeds niet wat er gebeurd is. En Virginia Giuffre wist misschien ook wel dat de feiten waarvan ze hem beschuldigde, nooit te bewijzen zouden zijn."

Toch zal het Britse volk de overeenkomst mogelijk wél opvatten als schuldbekentenis. Dat komt vooral, zegt Saenen, door het geruchtmakende tv-interview dat prins Andrew eind 2019 gaf aan het BBC-programma Newsnight. "Daardoor kreeg hij de schijn tegen. Dat is desastreus voor hem uitgepakt: sindsdien wordt hij door de Britten niet meer geloofd."

Prins
Lees ook:
Prins Andrew ontkent seksueel misbruik Virginia Giuffre