Ga naar de inhoud
Bankrekeningen bevriezen

Canadese premier zet nooit eerder gebruikte noodwet in tegen truckersprotest

De Canadese premier Justin Trudeau tijdens een toespraak over de demonstraties. Beeld © ANP

De Canadese premier Justin Trudeau grijpt terug op een speciale, nog nooit gebruikte noodwet om meer te kunnen doen tegen de hardnekkige truckersprotesten. Intussen meldt de Canadese minister van Financiën dat banken vanaf nu de bankrekeningen van demonstranten kunnen bevriezen.

"Het gaat erom dat we het Canadese volk veilig houden, de banen van mensen beschermen en het vertrouwen in onze instituties terugwinnen", zegt Justin Trudeau tegen journalisten in Ottawa over het inzetten van de noodwet. 

Illegale protesten

De Canadese premier wil zijn regering en de politie met de noodwet meer macht geven om een einde te maken aan de 'illegale' protesten. De wet is nog nooit eerder gebruikt. The New York Times schrijft wel dat een vergelijkbare wet in de jaren zeventig werd ingezet om een einde te maken aan een terroristische groepering. De vader van Trudeau, Pierre Elliott Trudeau, was toen premier van het land. 

Zeer verregaande maatregelen

"Dit is geen vreedzaam protest", zei de premier. Met de wet kan Trudeau zeer verregaande maatregelen nemen, waardoor bijvoorbeeld ook burgerrechten genegeerd kunnen worden.

Canadese
Lees ook:
Canadese politie beëindigt blokkade van grensbrug met VS

Het gaat om een tijdelijke wet, benadrukt de Canadese premier, die volgens hem alleen in specifieke gebieden ingezet zal worden.

Vrachtwagens in Ottawa

Het is de regering met name te doen om hoofdstad Ottawa, waar de protesten de derde week in gaan. Zo'n vierhonderd vrachtwagens blokkeren er de straten. Vrachtwagenchauffeurs demonstreren er tegen het strenge coronabeleid. Volgens Trudeau ondervinden inwoners van Ottawa veel overlast van de protesten.

De truckers blokkeerden afgelopen week met hun zogenoemde vrijheidskonvooi ook de zogenoemde Ambassador Bridge op de belangrijke handelsroute tussen Ontario en Michigan. Verslaggever Sophie van der Meer nam er een kijkje: 

Canadese truckersprotesten raken de VS: 'Liever hier sterven dan weggaan'

02:38
De truckers willen pas weg als Canada haar beleid verandert, vertelden ze. "De pandemie heeft veel levens gekost, ik hoef niet ook nog mijn vrijheid te verliezen."

Problemen auto-industrie

De blokkade zorgde vooral in de auto-industrie voor problemen omdat de aanvoer van onderdelen stokte. Toyota en Ford moesten de productie al terugschroeven.

De Canadese politie slaagde er dit weekend in de blokkade op de Ambassador Bridge te beëindigen, maar ook bij twee andere grensovergangen wordt actie gevoerd. De drie geblokkeerde grensovergangen zijn samen goed voor een derde van het handelsverkeer tussen de VS en Canada.

Canadese
Lees ook:
Canadese toestanden in Parijs? Ook 'vrijheidskonvooi' onderweg in Frankrijk

Om de geldkraan richting de demonstranten dicht te draaien, neemt de Canadese regering ook andere maatregelen. Chrystia Freeland, minister van Financiën, stelt dat Canada 'het financieren van deze illegale blokkades moeten stoppen'.

'Stuur je vrachtwagens naar huis'

Eigenaren van vrachtwagens die in de protesten gebruikt worden, kunnen vanaf nu een straf krijgen. Hun zakelijke bankrekeningen en de verzekeringen van de vrachtwagens kunnen worden bevroren. "Stuur je vrachtwagens naar huis. De Canadese economie heeft ze nodig om legitiem werk te doen", riep Freeland de demonstranten op. 

Ook past Canada de regels die gelden rond witwassen aan, zodat nu ook websites als GoFundMe eronder vallen. Banken mogen hun diensten aan klanten ook staken als ze vermoeden dat die geld doneren aan de demonstranten.

Bekijk ook: inwoners Ottawa zijn stakende truckers zat

01:17
De inwoners zijn het getoeter en de blokkades zat: "Ik wil dat ze fatsoenlijk demonstreren".