Ga naar de inhoud
Verlies van leefgebied

Koala's aangemerkt als bedreigde diersoort in Australië

Beeld © ANP

Koala's zijn in Australië officieel aangemerkt als bedreigde diersoort, ondanks miljoeneninvesteringen van de overheid om de dieren te beschermen. Volgens de minister van Milieu, Sussan Ley, zijn de dieren onder meer in gevaar vanwege "langdurige droogte, bosbranden, verstedelijking, ziektes en verlies van leefgebied".

Schattingen over het resterende aantal koala's in Australië lopen sterk uiteen, maar er zouden nog tussen de 60.000 en 500.000 koala's in het land leven. Door de dieren als bedreigd aan te merken kan de regering ze volgens Ley meer bescherming bieden.

Investeringen

Eind vorige maand beloofde de Australische overheid al 50 miljoen Australische dollar (31 miljoen euro) om koala's te beschermen. Dat bedrag kwam bovenop investeringen van in totaal 74 miljoen Australische dollar (46 miljoen euro) in de afgelopen drie jaar.

Opvangcentrum
Lees ook:
Opvangcentrum waarschuwt: 'Laat koala's niet uit flesje water drinken'

Het geld wordt ingezet om habitat van de koala te beschermen. Koala's leven in eucalyptusbossen in het oosten van Australië.

Chlamydia 

Volgens een rapport van het World Wildlife Fund hebben bosbranden in 2019 en 2020 aan 60.000 koala's het leven gekost. Daarnaast lijden koala's aan chlamydia, dezelfde seksueel overdraagbare ziekte die ook mensen kan treffen. Naar schatting lijdt in sommige gebieden de helft van de koala's aan de ziekte.

In deze video is te zien hoe sommige dieren in Australië vorig jaar tegen chlamydia werden gevaccineerd: 

Australische koala's krijgen vaccin tegen chlamydia

00:41
In Australië werden vorig jaar in een proef 400 koala's gevaccineerd tegen chlamydia.